Възможно ли е местните общности в Бразилия да имат ключ към климатичната справедливост?

...
Тази статия беше подкрепена от Фонда за журналистика на тропическите
Коментари Харесай

Тази статия беше подкрепена от Фонда за журналистика на тропическите гори на Pulitzer Center.

Боа Виста, Бразилия – Под парещото късно сутрешно слънце на Амазонка десетки хора започват да се приближават от всички краища на гората, преметнали земеделски уреди раменете им.

Както повелява традицията, жителите на общността Willimon в местната територия Raposa Serra do Sol на бразилския щат Рорайма се събират, за да помогнат на колегите си фермери да орат земята си.

Въпреки синьото небе и високите температури е зима, което означава дъждовен сезон в Амазонка – така че е време за засаждане. Днес мъжете и жените от тази общност помагат на Telma Macuxi да разчисти земята си.

„Работя като местен здравен агент [за] общността на Уилимон, но именно тези култури ще осигурят прехраната на моето домакинство“, каза Макукси пред Al Jazeera. „Имам голямо семейство и заплатата, която получавам за работата си, се използва предимно за неща, които не произвеждаме: сол, захар, дрехи.“

Разпростирайки се на близо 1,75 милиона хектара (4,3 милиона акра), Raposa Serra do Sol е сред най-големите територии на коренното население в Бразилия. След десетилетия на конфликт за земя границите му бяха официално демаркирани през 2005 г.

През целия ден съседи и приятели помагат на Macuxi и съпруга й да подготвят полето. Двойката предлага на членовете на общността топли ястия и caxiri, традиционна напитка от ферментирала маниока.

Храната, произведена тук, не само ще изхрани семейството на Macuxi, но и ще подкрепи цялата общност: „Ние допринасяме за събития и празненства и също така споделяме реколтата с други семейства, които може да не имайте толкова“, каза тя.

Колективни планове

Тази позиция не е изключителна за общностите в Raposa Serra do Sol.

Местната икономика в бразилската Амазония се определя от концепции за справедливост и споделяне, като се признават различните социални роли, изпълнявани от членовете на общността, и взаимосвързаността на местните територии и биоразнообразието.

Като най-малко обезлесените райони в Амазонка, местните земи са от решаващо значение за поддържане на глобалното затопляне под критичния праг от 1,5C.

Според скорошно академично проучване местните територии и защитените зони представляват само пет процента от нетната загуба на гори в бразилската Амазония между 2000 г. и 2021 г. Това до голяма степен се дължи на коренното население присъща отдаденост към опазването на околната среда за бъдещите поколения.

В Рорайма този стремеж се превръща в дългосрочни колективни планове, в които всяка общност идентифицира свещени зони и производствени зони.

„Нашата цел е да управляваме нашите територии и техните природни ресурси в съответствие с нашите традиционни познания“, каза пред Ал Джазира Синея до Вале, национален координатор на Комитета на коренното население на Бразилия по изменение на климата.


Съвсем наскоро, каза тя, климатичната справедливост стана централна за този процес: „Не вярваме, че климатичната справедливост може да бъде разглеждана отделно от управлението на нашите територии, тъй като прониква в социалните и културни въпроси, включително алтернативи за генериране на доходи, които зачитат начина ни на живот.“

Въпреки че подобна визия може да изглежда пресилена в един капиталистически свят, скорошно проучване (PDF) на Световния институт за ресурси в Бразилия предполага друго, като показва, че икономика, произлизаща от местния опит е не само осъществимо, но и доходоносно.

Изследователите установиха, че възприемането на биоикономически модели, базирани на възпроизвеждане и разширяване на договорености, които вече съществуват в местните територии, може да увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на бразилската икономика на Амазонка с 40 милиарда реала ($8,4 bn), създават 312 000 работни места и увеличават въглеродните запаси в гората с 19 процента.

Този модел също би направил региона по-устойчив на икономически кризи.

„При финансовия капитализъм уязвимите групи често страдат от ефектите на абстрактни икономически променливи, които често убягват от тяхното разбиране“, каза Уесли Матеус, консултант на Световната банка, пред Ал Джазира.

„По този начин икономическите системи, които са до известна степен отделени от тези променливи и вместо това са интегрирани в социално-екологичната динамика на даден контекст, обикновено са по-устойчиви на възможни шокове в финансовия пазар.“

Опазване на околната среда

В общности като бразилската Табаласкада, в която живеят около 1000 души на 5260 хектара (13 000 акра), това вече е реалност. Неговата икономика е кръгова и устойчива.

„В днешно време почти всичко, произведено на нашата територия, се комерсиализира и консумира в рамките на общността“, каза главният Сезар Вапичана пред Al Jazeera.

От 2010 г. общността е дом на Асоциацията на местните производители на Табаласкада. Дейностите на членовете включват селско стопанство, производство на брашно и животновъдство.

Миналата година жителите на общността създадоха група в WhatsApp за насърчаване на продажбата и търговията на стоки, произведени на местно ниво.

„Преди известно време трябваше да караме до града, за да продадем продуктите си или да платим на някого, за да ги достави“, каза Уапичана. „Беше по-сложно и скъпо. Днес всичко, което се рекламира в групата WhatsApp, се продава почти веднага.”

Парите, които текат в рамките на общността, помогнаха на малкия бизнес, като снек-барове и бодега, като същевременно стимулираха производителите, които са в основата на икономическата система. И тъй като търговията им зависи в голяма степен от местните екосистеми, кръговата икономика на Табаласкада е допринесла и за защитата на околната среда.

„Ние наистина имаме стабилна икономика на нашата територия“, каза Уапичана. „Това донесе растеж за цялата общност – винаги с опазването на преден план в умовете ни.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР