Тази сряда, от 18:30ч., градските активисти от Спаси София организират

...
Тази сряда, от 18:30ч., градските активисти от Спаси София организират
Коментари Харесай

Спаси София организира протест за спасяване на Халите

Тази сряда, от 18:30ч., градските деятели от Спаси София провеждат митинг за избавяне на достоверния тип на емблематичните Централни хали. Според уредниците задачата е да се направи жива верига към постройката и да се покаже публичното противоречие с желанието за превръщането ѝ в огромен и неопределен супермаркет. „ Каним всички софиянци на митинг тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, с цел да заявим изрично, че не желаеме Халите да бъдат напълно изменени както във връзка с интериора, по този начин и що се касае до функционалностите на закрит пазар. " - декларира Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Според деятелите от Спаси София желанието в постройката да бъде построен супермаркет е нездравословно по няколко аргументи. Първо, вътрешността на постройката ще претърпи съществени промени - ще бъде построен нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде отстранен. Два от общо четирите входа за гости се планува да бъдат закрити, с което ще се наруши връзката на постройката с околното пространство. „ Изцяло се трансформира и функционалността на постройката - от закрит пазар с голям брой дребни търговци Халите ще се трансфорат в следващия неопределен супермаркет. Това е неприятна вест за северните елементи на центъра, които и без друго съществено изостават от южните и имат потребност от смислени вложения, които да притеглят и задържат хората в региона " - споделят градските деятели.

От Спаси София допълват, че дори и външността на постройката да бъде непокътната (за което няма гаранции - очевидци сме на редица пагубни поправки, официално „ съгласувани " с НИНКН) смяната на предназначението на Халите ще докара до редица отрицателни трендове както за тях, по този начин и за заобикалящия ги квартал.

„ Смятаме, че Централните хали могат да бъдат доста повече от елементарен супермаркет, каквито към този момент има няколко в непосредствена непосредственост. В изгода на икономическото и туристическо развиване на квартала и цяла София ще бъде да се резервира функционалността на постройката като място с голям брой дребни търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната стопанска система, които оферират забавни и разнородни артикули и услуги. Сградата е неповторима даденост и тя би трябвало да бъде мотор за развиване в сърцето на града " - споделя Борис Бонев.

„ За нас е недопустимо вложителят тихомълком и без публично разискване и обществено показване на плана да се пробва да прокара такава смяна. Сградата е частна, само че е монумент на културата от национално значение и по тази причина притежателят ѝ има дълг пред обществото да я резервира и реставрира, а не да я трансформира в неопределен обект " - пишат от Спаси София.

Протестът и живата верига имат няколко претенции отправени към другите управляващи. От Спаси София молят Министерството на културата да не съгласува сходен план преди да бъде изработен функционален и тримерен разбор за отражението върху постройката и региона, а архитектурният проект да бъде подложен на публично разискване. „ Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите здания в центъра на София " - безапелационен е общинският консултант Борис Бонев. Той упорства Столичната община да спре да бездейства и да съобщи безапелационна позиция в отбрана на Халите. „ Апелирам за разсъдък и диалогичност и от страна на самия вложител " - приключва Бонев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР