Тази седмица унгарците гласуват на парламентарни избори, на които се

...
Тази седмица унгарците гласуват на парламентарни избори, на които се
Коментари Харесай

Все по-крайният Орбан е фаворит за изборите в Унгария тази седмица

Тази седмица унгарците гласоподават на парламентарни избори, на които се обрисува ръководещата партия на премиера Виктор Орбан да резервира шампионата си. Според последното изследване на Median " Фидеш " има поддръжка от 39%, само че 29% от гласоподавателите към момента не са решили кого ще поддържат.

В последните месеци Орбан втвърди антиимигрантската и антиромската си изразителност, пробвайки да притегли поддръжниците на " Йоббик " - крайнодясната партия, която пък смечи посланията.

През февруари " Йоббик " се съюзи със социалистите и с дребната Унгарска демократична партия (ЛМП) в поддръжка на самостоятелен претендент при частични избори в Южна Унгария, и (тази необикновена коалиция) изненадващо победи " Фидес ". Но " Йоббик " се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори. Ако тя и левицата съумеят да се координират и да повдигнат общи претенденти, " Фидес " може да се окаже в неволя

Крайнодясната изненада

На власт от 2010 година, " Фидеш " продължава да води със забележителна преднина в допитванията, само че милиони унгарци към момента не са решили кого да поддържат на изборите на 8 април и умереният нов звук на " Йоббик " е притегля доста гласоподаватели.

Социологическите изследвания в този момент подреждат " Йоббик " на втора позиция с 12-14 % поддръжка, при към 30 % за " Фидеш ", само че съгласно някои социологически организации поддръжката за " Фидеш " може да е пресилена, защото някои унгарци заобикалят да показват обществено несъгласието си с нея.

" Очаквам " Йоббик " да реализира неочакван резултат спрямо допитванията, с доста по-силен, по-добър резултат на изборите ", сподели Тамаш Борош, политически анализатор в мозъчния концерн " Полиси солушънс ". " Това не значи, че те ще завоюват изборите или че ръководството ще бъде заменено, само че " Йоббик " очевидно ще стане най-голямата опозиционна мощ надалеч пред останалите ", означи той.

В момента " Йоббик " разполага с 24 депутати в 199-членния парламент при 131 на " Фидеш " и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в оттегляне и се чака да изгубят места.

Според Борош " Йоббик " би могла да притегли доста от колебаещите се гласоподаватели, които съставляват към една трета от електората. Някои може да не признават в допитванията, че поддържат " Йоббик ", поради твърдолинейното минало на партията, споделят анализатори.

" Йоббик " ускори офанзивите си против формалната корупция и връзкарските назначения, приканва за повече старания за превъзмогване на общественото неравноправие в Унгария и за прекъсване на всеобщата миграция на маджарски служащи към по-богатите страни в Западна Европа.

При ръководството на Орбан годишният стопански напредък в последните години още веднъж е към 4 %, само че Европейски Съюз и правозащитни организации упрекват премиера в подкопаване на медийните свободи и независимостта на правосъдната система, в ориентиране на Унгария към авторитаризъм. По подигравка " Фидеш " през днешния ден звучи значително като тогавашната " Йоббик " с яростните си рецензии към Европейски Съюз и имиграцията.

Висшият политик от " Йоббик " Мартон Дьондьоши сподели, че е ужасяващ от това, че " Фидеш " е възприела детайли от тогавашната стратегия на партията му и ги е довела до прекаленост.

Той назова демонизирането на родения в Унгария милиардер човеколюбец Джордж Сорос от Орбан откачено. Орбан упрекна Сорос, че се пробва да залее Европа с мигранти мюсюлмани - обвиняване, коeто предприемачът изрично отхвърля. " Може да си срещу доста неща, които Джордж Сорос поддържа, в това число демократичната идеология или либерално-социалната доктрина, само че не може да водиш такава ненавистническа акция против обособен човек или идеология ", сподели Дьондьоши.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР