Тази седмица стартира Републиканският шампионат по мотокрос като по традиция

...
Тази седмица стартира Републиканският шампионат по мотокрос като по традиция
Коментари Харесай

Над 100 заявки за първия кръг на републиканското по мотокрос

Тази седмица започва Републиканският шампионат по мотокрос като по традиция това ще се случи на мотополигон „ Порой”, община Поморие.

Черноморското трасе е единственото по рода си лицензирано пясъчно трасе в България и през миналите години Община Поморие вложи не-малко средства и часове труд в модернизирането на оборудването и превръщането му в обичано място за предсезонни тренировки на мотокросисти от цялата страна.

Самата характерност на трасето, с изключение на характерния пясък присъщ за района, включва общо 28 механически детайла като трапецовидни скокове, талази, терасирани виражи и прави сектори, като всички те трансформират мотополигон „ Порой” в едно класическо и мъчно мотокрос оборудване.

Навлизайки в спецификата на мотокроса, сигурно би трябвало да се означи, че за разлика от други, „ твърди” трасета, по време на един спортен уикенд, почвата на поморийското трасе е в непрестанен развой на издълбаване, линиите за каране се трансформират с всяка минала обиколка и в тази битка, физическите и душевен сили на състезателите са ангажирани на максимума на опциите си.

До момента, 101 състезатели от България и Румъния са подали поръчка за присъединяване, като това е отличен резултат, имайки поради, че това е първо съревнование в България за сезона и че някой водачи като цяло заобикалят срещата с пясъка и се включват по-късно в шампионата.

Във всички класове на шампионата които ще забележим в Grand prix Поморие 2018, са настъпили забавни промени през зимата, като при най-малките водачи от клас МХ65, доста нови лица ще се срещнат за първи път на стартовата преграда.
Поморийските пясъци са най-трудни са дребните състезатели заради дребните джанти на мотоциклетите които те употребяват, тъй като те „ обират” всички неравности по трасето, а те няма да бъдат малко.

Твърде рано е да се приказва за победител при най-малките състезатели в шампионата, само че несъмнено битката сред любимеца в класа Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм) и най-бързия сега румънец – Золтан Ордог ще бъде повече от забавна.

В по-голямата категория, МХ85, двама топ водачи от клас МХ65 на сезон 2017, се вляха в редиците на „ батковците” и това са Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна) и Християн Георгиев (НСА Моторспорт). Там обаче ги чака Радостин Михайлов (Несебър Мото), който има неповторимия късмет да се състезава на своето подготвително трасе и да покаже възможна доминация или ранна рекламация за купата в МХ85, сезон 2018.

Все още не е изцяло доказана поръчката на Мариус Поповици (Румъния), само че най-вероятно той ще пристигна с екипа си в Поморие, в търсене на качествена подготовка преди кръга на Европейския шампионат ЕМХ85 който следва в края на Април в Унгария на сходно пясъчно трасе.

В клас МХ85 не споменахме четирима от най-титулуваните водачи в тази кубатура за сезон 2017, а точно Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг), Християн Даков (МСК Етрополе) и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), само че те към този момент са в горния клас – МХ2, където към този момент ги чакат „ ветераните” на тази категория.

За всички фенове на качествения мотокрос, Grand Prix Поморие 2018 ще предложи директен дуел сред Хакан Халми (МСК Севлиево) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт). За Халми това ще е първо публично съревнование за сезона, а Иванов към този момент има четири извоювани манша на извършени надпревари в Гърция. На Николай Малинов (Мото Спорт Варна) му следва сериозна година в Европейския шампионат ЕМХ125 и всяка обиколка в Поморие е от голяма важност за него, само че къде тъкмо ще се нарежда по отношение на Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Любомир Васев (НСА Моторспорт) и Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм) единствено времето ще покаже. От борбата не би трябвало да изключваме и Алекс Димитров (Мото Спорт Варна) който възвърне ранна травма на коляното, Димитър Петров (Мото Спорт Сливен), Славомир Иванов (Сикс Спортс) и други момчета които имат зад тила си по един сезон в клас МХ2, или занапред се включват в шампионата.

Както нормално в клас МХ1, Адриан Радуца от Румъния е считан за любимец, само че пясъка е подла настилка, а не са малко българските състезатели които ще се опитат да го детронират. Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм) има съществени упоритости за един мощен сезон в новата си категория – МХ1, само че несъмнено би трябвало да се съобрази или да покаже по-големи качества от към този момент одобрените имена в класа като Ивелин Манев (Моторейсинг Варна), Симон Венев (НСА Моторспорт), Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг) или пък Георги Георгиев (Несебър Мото), който може отново да изненада конкуренцията с решение в последния миг по отношение на класа в който ще го следим през 2018-та.

При мотокросистите от клас МХ, сезонът ще стартира без първенеца за 2017-та – Владимир Попов, само че в конкуренцията на 42-ма водачи, стартовете на групата ще бъдат повече от забавни. Мартин Тодоров (Еърмакс рейсинг) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм) ще показват желязната пернишка школа, съотборниците Александър Ленев и Григор Царев (Джей Ар Си) са столичното дуо със съществени шансове за подиум, а Янко Зоков и Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм) няма да се оставят самодейността на по-младите в групата. Подиумна изненада в класа може да пристигна и от някой от останалите 36 участника, които познават добре максимата, че „ с пясъка смешка не бива”.

Форматът на шампионата за сезон 2018 остава неизменен, тъй че съботния ден ще предложи на публиката и участниците тренировки, квалификации и един спортен манш за клас МХ, а в неделя след формалното разкриване (10:30), ни предстоят и стартовете в останалите класове, част от програмата на Grand prix Поморие 2018.

На днешната конференция в „ Пресклуб България” с медиите участваха:
Иван Алексиев – кмет на Община Поморие:
"Чакаме с неспокойствие надпреварите. Готови сме с организацията и сме щастливи, че за седма поредна година сезонът на мотокроса стартира точно при нас. Благодаря за доверието на федерацията и съм сигурен, че събота и неделя феновете ще станат очевидци на майсторско каране и оспорвани съревнования. Освен да одобряваме кръгове от Републиканския шампионат в идващите години имаме упоритостта да сме домакини и на Европейски и Световни кръгове по мотокрос”.

з.м.с Неделчо Стайков – общински консултант на Поморие:
"Работихме непрекъснато в последните седмици и трасето е в съвършено положение. Даже към този момент има и пристигнали състезатели. Смело мога да заява, че почвата на мотополигона в с. Порой е една от най-хубавите в цяла Източна Европа и за състезателите е огромно наслаждение да карат. Чакаме с неспокойствие да дойдат стартовете тази събота и неделя ".

Майкъл Иванов – играч на НСА Моторспорт, МХ2
"Чувствам се добре и ще дам всичко от себе си, с цел да победя в първия кръг. Може би за 14-та година ще карам там и познавам ситуацията чудесно. Пожелавам безаварийно да преминат стартовете и на всички, които ще участват”.

Алекс Димитров – играч на Мотоспорт Варна, МХ2
"Имам лека контузия на левия крайник, само че за квалификацията в събота ще съм подготвен. Аз също познавам трасето доста добре и нямам терзания. Най –важното е да няма травми. Подготвен съм и ще го покажа в идните спортни маншове ".

Румен Петков – ръководител на организационния комитет на Гран При България:
"Искам да изкажа своята признателност към кмета Иван Алексиев и неговия екип за работата по трасето и готовността да одобряват първия кръг на шампионата. За седма поредна година започваме сезона в Поморие и това е едно от надпреварите с най-вече аудитория и безпределно забавно за феновете. Да си пожелаем на добър час и сполучлива година ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР