Тази седмица се отбелязва обявяването на Нобеловите награди за 2023

...
Тази седмица се отбелязва обявяването на Нобеловите награди за 2023
Коментари Харесай

Кои са носителите на Нобелова награда за 2023 г. до момента?

Тази седмица се отбелязва оповестяването на Нобеловите награди за 2023 година Шестте награди са самопризнание на обособени лица и групи за приноса им в избрани области.

Ето малко информация за тазгодишните спечелили и за какво завоюваха:

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Печелят Пиер Агостини, Ференц Краус, Ан Л'Юлие Нобелова премия за физика Трима учени печелят Нобелова премия за химия за работа върху дребни квантови точки Норвежецът Йон Фос печели Нобелова премия за литература за 2023 година завършек на списъка

Нобелова премия за медицина: Каталин Карико и Дрю Вайсман


Базираният в Съединени американски щати дует завоюва Нобеловата премия за физиология или медицина в понеделник за проучване, довело непосредствено до първите иРНК ваксини за битка с COVID-19.

Роденият в Унгария Карико и американецът Вайсман организираха проучване в Университета на Пенсилвания за модифициране на иРНК. Те започнаха да изследват това в края на 90-те години на предишния век и разгласиха основно изобретение през 2005 година Според награждаващия орган, Каролинския институт, това проучване разреши създаването на ваксини против COVID-19 от Pfizer и Moderna.

Нобелова премия за физика: Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юлие

Триото завоюва премията по физика във вторник за провеждането на опити, които създават светлинни импулси толкоз къси, че се мерят в атосекунди, или една милиардна от една милиардна от секундата. Техните проучвания могат да оказват помощ за даване на изображения от вътрешността на атоми и молекули.

Пробивът разрешава, да вземем за пример, кръвни проби да бъдат изследвани със светлинни проблясъци, с цел да се открият всевъзможни промени, отваряйки опцията за ранно разкриване на болести като рак на белия дроб.

L’Huillier е едвам петата жена, която печели Нобелова премия по физика.

Нобелова премия за химия: Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов

Триото завоюва премията по химия в сряда за откриването и синтеза на квантовите точки. Квантовите точки са частици, които са толкоз дребни, че свойствата им се дефинират от квантови феномени.

Изследователите считат, че тази технология може да проправи пътя за развиването на гъвкава електроника, дребни датчици, по-тънки слънчеви кафези и криптирана квантова връзка.

При доста необикновен поврат на събитията шведските медии оповестиха имената на спечелилите преди оповестяването на премията.

Нобелова премия за литература: Джон Фос

Наградата за литература беше присъдена на норвежкия публицист и драматург Джон Фос в четвъртък.

Фос беше приет от Шведската академия „ за своите реформаторски пиеси и прозаичност, които дават глас на неизразимото “.

64-годишният Фос е написал към 40 пиеси, както и романи, разкази, детски книги, лирика и есета. Творбите му са преведени на към 50 езика.

Нобелова премия за мир: Наргес Мохамади

Иранският правозащитник завоюва Нобеловата премия за мир в петък. Тя беше определена от 351 номинирани.

Мохамади, която е в пандиза през последните две десетилетия, е най-известна с битката си за независимост и против потисничеството на иранските дами.

„ Жена, живот, независимост “, сподели Берит Райс-Андерсен, ръководител на Норвежкия Нобелов комитет. Тя изрецитира лозунга, който в този момент се свързва с женското придвижване в Иран, когато разгласи Мохамади за победител.

Остава един Нобел. Наградата за стопанска система ще бъде оповестена в понеделник.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР