Тази седмица предстоят разговори с Европейската комисия за осигуряване на

...
Тази седмица предстоят разговори с Европейската комисия за осигуряване на
Коментари Харесай

Дерменджиев във Варна: Ще получим от ЕК безпрецедентна помощ за охрана на границата

Тази седмица предстоят диалози с Европейската комисия за обезпечаване на техническа помощ за защита на границата ни, която ще бъде в невиждани размери. Това сподели във Варна вътрешния министър Иван Дерменджиев, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Той добави, че сега е невиждана и финансовата поддръжка, която страната ни получава от Европейска комисия в битката с мигрантския напън.

„ Много се спекулира с тематиката с мигрантския напън. Категорично мога да кажа, че по – добре не е била охранявана българската граница в никакъв случай, откогато има мигрантски напън през последните 10 години. Много забавни въпроси се задават за метода, по който се охранява границата, а не се задават въпроси каква е оградата на тази граница. Прилича ли на гръцката. Не се задават въпроси за какво за 10 години никой не откри сили да обезпечи механически 110 километра от 250 на границата. В момента ние сме принудени да вършим това и го вършим с огромна сила, с цел да покрием този минус. Никой не си зададе въпроса за какво пътищата около границата не бяха оправени, за какво 2000 гранични служители на реда бяха съкратени. Там се поставя ексклузивен труд от сили на полицията и на армията. Това ли е положителното запазване на границата или методът, по който се подхожда сега. В момента влагаме изключителни старания, имаме доста положителни резултати. За съпоставяне при три досъдебни производства през 2021 година в Бургас за каналджийство, откогато работим има 170. “, сподели Дерменджиев във връзка с битката с мигрантския напън.

Той направи коментар във връзка последния случаи на камион край Ихтиман с над 40 мигранти. Той е безапелационен, че би трябвало да се трансформират наказванията за каналджийство.

„ Не може да се подписват съглашения с по 5 месеца отнемане от независимост за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Ако на този човек беше наложено обикновено съответно наказване, в случай че прокуратурата не беше сключвала съглашение с него, нямаше да е на пътя и да вози тези мигранти. За съпоставяне двама български каналджии в Гърция за сходно закононарушение бяха наказани общо на 62 години затвор. Когато молих законопроект пред Народното събрание, бях викан неведнъж да давам пояснение, само че въпросът е някой оказа помощ ли да се оправим с този народен проблем и идея. “, сподели още вътрешния министър.

Дерменджиев уточни, че ползват напълно нов метод. Изградени са десетки контролно-пропусквателен пункт – та, тъй че всеки съумял да проникне в страната да бъде хванат и да не се позволява вторична миграция.

„ Това е изискването за приемането ни в Шенген. В момента ние се оправяме най – добре с този проблем. “, сподели вицепремиерът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР