Тази седмица около 2800 войници участват в първите военни маневри

...
Тази седмица около 2800 войници участват в първите военни маневри
Коментари Харесай

В Испания започнаха първите по рода си бойни учения на страни от ЕС

Тази седмица към 2800 бойци вземат участие в първите военни маневри отвън НАТО в историята на Европейски Съюз, предопределени да подобрят способността на блока да реагира бързо на голям брой рецесии оттатък неговите граници.

„ Днес отваряме нова страница в отбранителните качества на Европейски Съюз “, сподели шефът на европейската дипломация Жозеп Борел пред кореспонденти на борда на десантния транспортен съд „ Хуан Карлос I “ в Кадис, Испания.


Неотдавнашните събития наоколо до границите на блока, в това число пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и смъртоносната офанзива на Хамас против Израел предходната седмица, „ единствено демонстрират, че ние, европейците, би трябвало да укрепим нашата сигурност, а защитата е част от нашата сигурност “, – добави чиновник от Брюксел.

Едноседмичното военно обучение LIVEX – първото обучение, проведено от страни от Европейски Съюз отвън НАТО – включва 31 единици, в това число морски, въздушни, земни, галактически и кибер активи от Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Малта, Португалия, Румъния и Испания е хазаин на маневрите.

По-специално, участниците в LIVEX ще симулират десант на амфибия за отбрана на пристанището.


Планирането на последващи етапи към този момент е в ход, като се чака Германия да управлява второто обучение, планувано за втората половина на 2024 година

“Част от нашата ежедневна действителност ”

Според Борел задачата на учението е да се увеличи бойната подготвеност и „ оперативната съгласуемост “ на армиите на Европейски Съюз, както и да се премине към основаването на по този начин наречения Капацитет за бързо разрастване, с други сюжети на обучение, в това число избавяне и евакуация, поддръжка за филантропични интервенции и помощ при бедствия.

“За страдание, това са сюжетите, с които ще би трябвало да се оправим и би трябвало да сме готови за това. Те ще станат част от нашата ежедневна действителност, както виждаме през днешния ден по нашите граници ”, сподели първият европейски посланик.


„ Трябва да сме подготвени да защитим нашите жители и да допринесем за световната непоклатимост. И за това би трябвало да организираме взаимни учения. Това ще ни помогне да бъдем по-добре готови да изпълняваме ролята на Европейски Съюз като защитителен фактор и снабдител на световна сигурност “, сподели Борел.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР