Тази седмица Лесли Стал и екип на 60 Minutes пътуваха

...
Тази седмица Лесли Стал и екип на 60 Minutes пътуваха
Коментари Харесай

Как изследванията на Кайо Сантяго за маймуни оцеляха след урагана Мария

Тази седмица Лесли Стал и екип на 60 Minutes пътуваха до остров Кайо Сантяго — прочут също като Острова на маймуните — тъкмо до крайбрежията на Пуерто Рико.

Кайо Сантяго е дом за към 1800 маймуни резус макак, които са били изследвани от учени повече от 80 години, тъй като 94% от тяхната ДНК е същата като човешката. Те живеят изолирано на острова, естествена лаборатория, където живеят по средата сред пленничеството и метода, по който биха живели в дивата природа.

Но всичко се промени за проучването и за маймуните, когато ураганът Мария мина през Пуерто Рико през Септември 2017 г. 

разрушението, което Мария бе предизвикала.

„ Изглеждаше като че ли бомба е паднала на острова “, сподели тя на Стал.

Руиз-Ламбидес помоли водача първо да прелети над техните офиси в Пунта Сантяго. Сърцето й беше разрушено, когато видя, че домовете на съседите им са разрушени.

Докато прелетяха над идващия блок, тя направи смразяваща фотография на известие, написано с бяла багра на пътя, което по-късно ще се трансформира в емблематичен облик на злополуката.

„ SOS, имаме потребност от вода и храна “, преведе тя.

Руис-Ламбидес прелетя над Кайо Сантяго с хеликоптера и сърцето й се сви, когато видя удара на урагана на Кайо. Островът беше изгубил две трети от растителността си и беше минал от лъскаво зелено към замърсен колорит на кафяво, заровен в мъртви клони.

Тя не виждаше никакви маймуни и започваше да губи вяра, само че тогава видя група от тях да бягат от хеликоптера.

„ Има маймуни. Все още има Кайо “, намерения си тя сега.

След като чиновниците съумяха да се върнат на острова и да създадат цялостно броене, те откриха, за свое цялостно удивление, че множеството от маймуните на Кайо Сантяго са оживели. Според тях 50 са починали.

Как са оживели остава мистерия. Една от теориите е, че те са се скупчили дружно на страна на острова, която е била предпазена от канара. Джеймс Хайъм, откривател на плана Кайо, има вяра, че те са почнали да ядат повече водорасли и водорасли, които са били отсрочени на плажа по време на бурята.

Руиз-Ламбидес изясни на 60 Minutes, че шансът е изиграл съществена роля за оцеляването на данните и дневниците от плана Cayo, които датират от 30-те години на предишния век: Те неотдавна бяха преместили офиси от крайбрежно място в някогашен учебно заведение, което може да издържи на мощните ветрове и водата по време на бурята.

„ Ако към момента бяхме в тази къща на плажа, щяхме да загубим всичко “, изясни тя.

И тогава имаше биологичните проби: кръвен серум и биологични проби от всички маймуни, живеещи на Cayo Santiago, които трябваше да се държат при избрани температури благодарение на фризери.

Ruiz-Lambides споделя, че офис постройката на Primate Center в Пунта Сантяго е била без ток девет месеца след урагана. Но все пак нейният профилиран личен състав съумя да поддържа фризерите работещи, употребявайки система от генератори и аварийни генератори, ако те се повредят.

„ Те идваха измежду нощ, с цел да инспектират генераторите “, изясни тя. „ И ние не загубихме нито една проба. “

Щал попита Руис-Ламбидес за какво не е напуснала остров Пуерто Рико след урагана Мария, както направиха толкоз доста други, откакто бурята опустоши острова.

„ Не си потеглих, тъй като имах потребност тук “, сподели тя. „ Тук има още доста работа. “

Видеото нагоре е продуцирано и редактирано от Уил Крокстън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР