Тази седмица излезе поредното социологическо изследване, което повдига много въпроси.

...
Тази седмица излезе поредното социологическо изследване, което повдига много въпроси.
Коментари Харесай

Хиляди българи са демотивирани да работят. Как ситуацията може да се промени?

Тази седмица излезе следващото социологическо проучване, което повдига доста въпроси. Оказва се, към 330 хиляди души попадат в групата на така наречен " демотивирани " българи. Те не учат, не работят, не се обезпечават и даже не си търсят работа. В идващия репортаж обаче ще ви покажем един млад българин, който е отвън тази статистика - вижте рецептата за триумф на Светлин Наков.

Ниско възнаграждение, приходи от обществени помощи или фактът, че си изискан - от родители, брачен партньор, родственик. Това са измежду аргументите младежи, главно на възраст сред 18 и 29 години, въобще да не търсят работа. И не стига, че съгласно статистиката младият българин е безусловно демотивиран, оказва се- той е и неквалифициран. Не рискува и със личен бизнес.

Евелина Славкова - социолог : Ако погледнем равнищата на бизнесмени - в България е едно от най-ниските равнища на хора, които стартират бизнес. Разбира се и тук има справедливи и субективни фактори, само че най-малкото с цел да видиш дали нещо че работи, би трябвало да опиташ, да направи първата крачка да направиш каквото и да било.
Светлин Наков е отвън тази статистика. Или по-скоро попада в по-малките проценти- на тези хора, които вършат крачки и вървят напред. Още като студент вижда проблем във връзката сред просветителната система и действителния бизнес. И взема решение - няма да бъде просто наблюдаващ. Ще покаже по какъв начин образованието може и би трябвало да приготвя квалифицирани фрагменти, от които бизнесът има най-голяма потребност.

Светлин Наков: Аз се занимавам с образование на програмисти и IT-специалисти към този момент 15 години, само че Сoфтуни стартира 2014-та година с една концепция, с една много дръзка концепция в действителност - да даде някаква опция на държавните университети. Аз имам вяра, че човек би трябвало да откри своето ентусиазъм и да работи това, което в действителност му идва от вътре. И тогава той е благополучен, тогава той е работлив, тогава той е добър чиновник - пораства, развива се и нещата се случват хубаво. Може би в последно време почва да става съвременно да си IT, да си бизнесмен, да си интелигентен, което е малко международен тренд- дай в този момент ще създадем компания, ще измислим нов IT-продукт и ще станем милиардери, което е пресилено малко, само че по-добре това, в сравнение с дай в този момент няма да отивам на учебно заведение и ще крънкам на гарата. Вие наблягате на просветителната система, което е значимо, а обществената политика, обществената система, обществената страна? - Аз съм с по-десни убеждения, което ще рече, че хората би трябвало да работят и тези, които не работят, би трябвало да ги накараме или напълно заслужено да стоят гладни.
Още за мотивацията на българина, за бедността и за обществените политики или неналичието им - гледайте тази сряда, в рубриката " В кадър ", кино лентата " Линия на оцеляване ". Автор на кино лентата е Христина Христова- Любомирова, оператор е Огнян Колчаков, а режисьор- Мария Христова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР