Тази седмица Испания преживя поредните рекордни температури. Във Фигерес, който

...
Тази седмица Испания преживя поредните рекордни температури. Във Фигерес, който
Коментари Харесай

Испания преживя поредни температурни рекорди

Тази седмица Испания претърпя следващите рекордни температури. Във Фигерес, който се намира в североизточната част на Каталуния, провинция Жирона, бе достигната 45.4 градуса по Целзий, температура невиждана до в този момент на тази географска широчина.

" Нормално би било междинна температура да е с 1,8 градуса по-ниска от тази, на която сме очевидци през първите 17 дни на месец юли ", сподели пред медиите представителят на Държавната метеорологична организация Рубен дел Кампо.

Въпреки че топлинните талази са по-кратки от тези през предходната година, температурите, които са измерени в този момент са анормални. Според него и през предишните епохи е имало жеги, само че те са били извънредно рядко събитие, до момента в който през днешния ден са по-чести, по-интензивни и по-обширни, съобщи БНР.

" Днес по този начин наподобява новото обикновено ", споделя Рубен дел Кампо.

На всяко десетилетие горещите талази се усилват с още три дни, а на всеки 10 години още три испански провинции се причисляват към листата на тези, които страдат от високи температури. Летните дни в главните испански градове са се нараснали от 90 на 145 през последните 50 години, се споделя в изследване на Политехническия университет на Каталуния.

Много от столиците на самостоятелните райони на Испания в този момент имат температури, сходни на тези в Тунис преди 20 години, а скоростта, с която се покачва морското ниво към Иберийския полуостров, Канарските и Балеарските острови, се е удвоила през последните две десетилетия.

" Летата стават африканизирани ", споделя метеорологът Бенито Фуентес и прецизира, че " 95% от планетата се затопля по едно и също време, единствената разлика е, че има области, в които става по-бързо, а в други по-бавно ". На финала на изявлението си той назова изменението на климата " ипотека, която човечеството в последна сметка ще бъде длъжно да заплати, и това ще се случи по-скоро, в сравнение с окачваме ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР