Tази седмица глутница яркосини кучета беше забелязана близо до затворена

...
Tази седмица глутница яркосини кучета беше забелязана близо до затворена
Коментари Харесай

Глутница сини кучета е намерена близо до затворен химически завод в Русия

Tази седмица глутница яркосини кучета беше видяна покрай затворена химическа фабрика в Дзержинск, Русия.

Снимките бяха оповестени за първи път от Алексей Ганин във Vkontakte (VK), съветска обществена мрежа, което провокира комплициране, безпокойствие и комедийни изявления от потребителите. „ Какво е толкоз смешно? “, пита един консуматор на VK. Друг се майтапи: „ Смърфове! “

С разпространяването на странните фотоси набъбва и търсенето на отговори. Тъй като кучетата са видяни покрай Дзержинскойе Оргстекло, мрежа от химически заводи, които са затворени след банкрут през 2015 година, евентуално са били изложени на останки от химикали.

Кучетата може да са се търкаляли в меден сулфат – яркосиня съставна част, употребена при производството на плексиглас и циановодородна киселина, които в миналото е произвеждала фабриката.

Андрей Мисливец, шефът по неплатежоспособност на Дзержинскойе Плексиглас, се съгласява, че това е евентуално. „ Бездомни кучета тичат из региона “, сподели той. „ Може би в една от постройките са разкрили някакъв тип химически излишък — меден сулфат, да вземем за пример, и са се търкаляли в него. “

Но Мисливец не поема отговорността да върне кучетата към естествения им цвят – или да подкрепи лекуването на всевъзможни странични резултати, породени от вероятното им излагане на химикали. „ Не мога да поема разноските за залавянето на бездомни животни и тяхната дезинфекция “, споделя той.

Руските осведомителни организации оповестяват, че градът ще залови кучетата. Те се пробват да ги проучат и да третират синия им цвят, макар че – съгласно локалните управляващи – животните не са в действителна заплаха.

„ Според предварителния образен обзор кучетата са в приемливо положение “, декларират от градските управляващи в Дзержинск. „ Специалисти ще влязат в територията на химическия цех и ще намерят и прегледат животните. “

Активисти за правата на животните обаче не са толкоз сигурни, че кучетата в действителност са в здрави и в сигурност. Кели О’Мира, вицепрезидентът на Humane Society International за животните-придружители, назовава синия цвят на кучетата „ явен проблем за благосъстоянието им “.

По-нататък О’Мира изяснява: „ Боята върху козината им допуска, че са имали пряк контакт с или даже усвояване на евентуално токсични или нездравословни субстанции. Това може да докара до мъчително изгаряне на кожата или сърбеж или вътрешно кървене и заболяване, което може да докара до гибел, в случай че няма ветеринарна интервенция.

Humane Society International има клонове по целия свят – само че е малко ангажирана с Русия, която съгласно О’Мира може да се оправи по-добре, когато става въпрос за бездомните животни. „ До момента управляващите в градовете в цяла Русия не са приложили ефикасни и хуманни тактики за справяне с популацията на уличните кучета и постоянно могат да прибягват до жестоки и неефективни способи за надзор “, сподели О’Мира.

Тя също по този начин предизвиква постоянни стратегии за дезинфекция и имунизация, с цел да се подсигурява благосъстоянието на бездомните животни.

Малко откакто се оповестява за сините кучета в Дзержинск, съветските новинарски издания стартират да разгласяват истории за още една цветна глутница – този път зелени – в Подолск, покрай Москва. За благополучие, тези кучета наподобява просто са се оваляли в някаква нетоксична изсъхнала боя…

Има още и още случаи на кучета в причудливи цветове. През август 2017 година, да вземем за пример, десетина сини кучета са видяни в Мумбай, Индия. В този случай към дузина кучета стават сини, тъй като индустриална компания изхвърля боклуци нелегално в река Касади, където животните постоянно плуват. Изхвърлените боклуци евентуално съдържат синя багра, употребена в перилни препарати и други химически артикули.

В резултат на това Съветът за надзор на замърсяването на Махаращра затваря фабриката. Едно от кучетата е хванато и е оценено като крепко, а синият нюанс на козината му е отмит елементарно.

Що се отнася до кучетата от Дзержинск – наподобява, че те също ще се оправят. Седем от тях са хванати и се преглеждат от ветеринарни лекари. Началникът на ветеринарната клиника Иля Казаков сподели, че наподобява са в приемливо положение. Причината за смяната на цвета им обаче остава незнайна. Клиниката продължава да проверява.

Но даже и без позволение на мистерията, тази история има благополучен край. За две от кучетата посиняването може да е най-хубавото нещо, което им се е случвало, тъй като вследствие на странния им нюанс са били осиновени и най-сетне са намерили дом.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР