Тази седмица Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) предложи редица

...
Тази седмица Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) предложи редица
Коментари Харесай

САЩ възнамеряват да попречат на Meta да печели от конфиденциалните данни на децата

Тази седмица Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) предложи редица радикални промени в работата на Meta Platforms, която е майката на Фейсбук, Instagram и WhatsApp. Агенцията счита, че компанията нарушава набор от ограничения за отбрана на поверителността на децата, в това число и Закона за отбрана на конфиденциалността на децата в Интернет (COPPA).

В известие регулаторът сподели, че Meta нарушава Наредбата за конфиденциалност от 2020 година По-специално се цитират образци, когато компанията е подвела родителите по отношение на способността им да управляват с кого споделят децата им посредством услугите на Meta, като Messenger Kids. Освен това, колосът на обществените медии е упрекнат в деформиране на информацията за достъпа до частните потребителски данни, които компанията дава на разработчиците на приложения от трети страни.

„ Фейсбук неведнъж нарушава обещанията си за конфиденциалност. Безразсъдството на компанията изложи на риск младите консуматори и Фейсбук би трябвало да дава отговор за грешките си “ – разяснява въпроса Самуел Левин (Samuel Levine), шеф на бюрото за отбрана на потребителите в FTC.

FTC предлага да забрани на Meta и нейните дъщерни сдружения да монетизират данните на деца под 18 години. Освен това се предлага да се забрани на фирмите да пускат нови услуги и артикули без разрешението на самостоятелен специалист по въпросите за конфиденциалността, както и да се изисква от Meta да получи категорично позволение от потребителя при потребление на технологии за лицево различаване. Тези правила ще се ползват за Фейсбук и другите платформи, притежавани от Meta, в това число Instagram, Oculus и WhatsApp. Те ще се ползват и за всички компании, които Meta може да закупи в бъдеще.

Говорителят на Meta Анди Стоун, разяснявайки предлагането на FTC, го назова „ политически трик “ и също по този начин упрекна регулатора, че се пробва да „ узурпира властта на Конгреса, който да дефинира стандартите за цялата промишленост “. По-късно Meta разгласява публично изказване, в което се показва, че FTC няма пълномощието да постанова едностранно нови правила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР