Тази седмица чеченският президент Рамзан Кадиров отправи нова порция критики

...
Тази седмица чеченският президент Рамзан Кадиров отправи нова порция критики
Коментари Харесай

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Тази седмица чеченският президент Рамзан Кадиров насочи нова порция рецензии към съветското командване в Украйна, като го упрекна, че не е съумяло да отбрани Донбас, и изиска смяна на персоналния състав. В същото време той ласкае създателя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин , наричайки предприемача " роден боец ", а неговите бойци - " същински експерти и патриоти на Русия, безстрашни, упорити, смели ".

Какво се случва и каква е политическата тежест на основните поддръжници на войната , обобщава в собствен материал съветската редакция на BBC.

Самият Пригожин, чиито отряди в този момент се пробват да завладяват Бахмут, не един път се изрича в поддръжка на Кадиров, всеобщо набира пандизчии, строи укрепления в окупираната Луганска област и съгласно някои западни медии е в директен контакт с президента Владимир Путин.

Руското министерство на защитата към момента не е коментирало изказванията на Кадиров и Пригожин. В Русия по този начин или другояче не е всекидневно управнически спорове на такова равнище да стават обществени, а в случай че това се случи или не претърпява развиване, или не излизат детайлности и се потулва.

Но от най-малко месец предприемачът Пригожин и ръководителят на Чечня намерено приказват за некомпетентността на съветските генерали - и всякога все по-настойчиво упорстват за тяхното уволняване.

Защо могат да си разрешат да го вършат и кой е обект на рецензиите им?

Основната цел на рецензиите на Кадиров бе командирът на съветската формация " Център ", военачалник Александър Лапин. " Влезте в окопа с мен, генерале. И изпрати сина си тук ", го прикани Казиров.

В началото на октомври, откакто съветските войски се изтеглят от Лиман, Рамзан Кадиров го назова " несъвършен " и насочи обвиняване, че се употребява от покровителството на началниците си в съветския общоприет щаб.

След Лиман различен местен неуспех сполетя съветската войска в друга посока - край Херсон, където Лапин не участва. Но Кадиров продължи да подлага на критика генерала за неуспехите в Донбас - деморализираните бойци били оставени от него без връзки, храна и муниции, се озовали в селата Рубижне и Кременная и принудително ги върнали на фронтовата линия, само че са се провалили съвсем до втората линия.
 Медии от Грозни оповестяват за кадрова победа на Кадиров
Медии от Грозни оповестяват за кадрова победа на Кадиров

Генерал-полковник Александър Лапин бил отхвърлен

" Що се отнася до генерал-полковник Лапин, през последните няколко дни се пробвам да установя контакт с него посредством командирите на специфичните ми елементи. Но моите хора не могат да го намерят ", написа Кадиров в канала си в Telegram. " Никой не се интересува къде е в този момент? Никой ли не се интересува кой го покрива толкоз добре? Трябва да се направи нещо по въпроса, преди да загубим момчетата и селища. Както вярно означи Евгений Викторович, имаме потребност от тактически и кадрови промени. Сега, а не на следващия ден ", настоя Кадиров.

Според политическия анализатор Абас Галиамов " вертикалата на властта ", която Путин се пробва да наложи на всички места, отсъства там, където е най-необходима - в армията: " Там царува някаква феодална независимост. Командирите, които оглавяват личните си елементи - тези, които са им персонално предани - провеждат разправии между тях. "

Полетът на Кадиров като полета на Гагарин

От началото на войната в Украйна Кадиров се издига от генерал-майор до генерал-полковник - стъпка нагоре, прескачайки ходило, както Юрий Гагарин след полета си в космоса.

За разлика от предприемача Пригожин, ръководителят на Чечения не управлява директно наемници, а елементи на постоянна войска, които съветските военни блогъри нарекоха " силите на Кадиров ". Чеченските елементи, настоящи в Украйна, имат смесена известност. От една страна, те са наричани " тик-ток бойци " (заради любовта им към снимането и публикуването в обществените мрежи на симулирани бойни действия). Много очевидци на съветското нахлуване в първата фаза на войната настояват, че " войските на Кадиров " са били даже не във втория, а в третия ешелон.
 За Кадиров това към този момент е
За Кадиров това към този момент е " война " и развоят й не е добър

Той я назовава война, а не " специфична интервенция "

От друга страна, има и доказателства, че чеченските елементи са се сражавали като равни и " не са седели в тила ". В изискванията на война тези изказвания не е допустимо да бъдат тествани, споделя въпреки всичко редакцията на BBC.

" Рамзан, красавец, гори! "

Изявлението на Пригожин, на което се базира Кадиров, е оповестено на 26 октомври. " От 80 години насам не е имало аналог на днешните боеве. Затова не мисля, че някой е изучавал тази война от учебниците. Онези бойци, които са ефикасни през днешния ден, са минали през десетки войни. И доста от по този начин наречените " фрагменти ", не са се научили на нищо друго, с изключение на по какъв начин да щракат с токчетата си, да носят джунджурии и да пишат красиви отчети ", разгласява изказването на Пригожин неговата пресслужба. Все отново Пригожин признава, че има и почтени хора като Суровикин.

" И в това отношение не мога да не се съглася с Рамзан Ахматович ", базира се Пригожин на Кадиров. Необходимо е да се работи върху грешките, в това число тактическите и кадровите. " Нека орачите продължат да работят в името на успеха и минимизирането на загубите, а безделниците - Рамзан Ахматович знае за кого приказвам - би трябвало да се махнат неотложно. "

От пресслужбата на Пригожин отхвърлят обаче за спор с съветското министерство на защитата.

Пригожин също по този начин реагира - и то с възторг - на предходното изказване на Кадиров, в което той съобщи, че висшите съветски военни са негодни за работа: " Рамзан, красавец, гори! ", реагира предприемачът и поддържа апела на чеченеца всички командири да бъдат изпратени на фронта, боси и с картечници в ръка.
 Евгени Пригожин за първи път удостовери връзката си с
Евгени Пригожин за първи път удостовери връзката си с " Вагнер "

Той изрично отхвърляше такава връзка до момента

Пригожин е основател и притежател на ЧВК " Вагнер " - най-известната, въпреки и може би не единствената частна военна компания в Русия. Защо може да си разреши такива изрази?

Технически видяно, Евгений Пригожин е просто петербургски бизнесмен, притежател на няколко ресторанта и кетъринг компания, която хранеше (и евентуално към момента храни) участниците в публични събития в Кремъл.

Пътят му към този бизнес е бодлив: през 80-те години излежава присъда за обир, а през 90-те открива ресторант " Старая кустома ", за който се приказва, че се посещава от чиновници на кметството, в това число Владимир Путин.

През 2010 година " готвачът на Путин ", както медиите назовават Пригожин, стартира да бъде свързван с други планове. Според многочислени журналистически следствия точно с негови пари в Санкт Петербург може да е основана " фабриката за тролове " - компания, чиито чиновници са подготвени да дискредитират опозицията и да поддържат Кремъл.

Според документи на американските правоприлагащи органи през 2016 година американският клон на " фабриката " се е опитал да повлияе на резултата от изборите в Съединени американски щати. Приблизително по същото време в недрата на " фабриката " поражда " медийната фабрика ", състояща се от десетина онлайн медии с водещия портал Федерална осведомителна организация отпред, написа списание РБК.

Пригожин постоянно е отричал да има нещо общо с " медийната фабрика ", само че е ръководител на управителния съвет на медийния холдинг " Патриот ", в който влизат медии от " медийната фабрика ". По същия метод в продължение на доста години той отхвърля да има нещо общо с ЧВК " Вагнер ", която се бори в Донбас през 2014 година, по-късно се трансферира в Сирия и африканските страни и се трансформира в едно от най-боеспособните подразделения на съветската формация във войната с Украйна.
 В сянката на войната в Украйна работят главорезите от съветската
В сянката на войната в Украйна работят главорезите от съветската " Вагнер "

Частната войска на Путин извършва мръсните поръчки на Кремъл

Наскоро обаче Пригожин призна за първи път, че точно той е основал и спонсорирал ЧВК " Вагнер ", в която самичък набира пандизчии от съветските колонии.

В същото време до неотдавна Пригожин имаше репутацията на човек, на който се разпореждат най-неприятните и деликатни задания, само че все пак властта му в условната подчиненост на " Путиновото политбюро " не е огромна.

Така да вземем за пример повече от година той е в обществен спор с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, в това число и поради обстоятелството, че градската администрация не утвърди плана на Пригожин за създаване на нови територии във Финския залив. Пригожин даже упрекна Беглов, който е член на Съвета за сигурност на Русия, че " поддържа въоръжените сили на Украйна ", защото вредите, които губернаторът сякаш нанася на града, са в интерес на украинската войска. Въпреки тези непрекъснати офанзиви обаче Беглов остава на поста си, което характеризира и сегашната политическа тежест на Пригожин.

Главни поддръжници на войната

Тази седмица в. " Вашингтон пост " заяви, базирайки се на анонимни американски чиновници, че Пригожин е подлагал на критика съветското военно управление и в персонален диалог с Путин, като е твърдял, че командването на фронта е неприятно и неумело. Според американски публицисти предприемачът се е оплакал на президента, че съветското министерство на защитата разчита прекалено много на ЧВК " Вагнер ", само че не обезпечава нужната финансова поддръжка и материални запаси за осъществяване на бойни задания.

Пригожин изрично отхвърли това още веднъж посредством изказване на пресслужбата си от името на компанията му Concord.

В изказването за Washington Post се споделя, че предприемачът не е разговарял с Путин в последно време и не възнамерява да го прави в близко бъдеще. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да отговори на въпроса на вестника за връзката сред Пригожин и Путин.

В близкото обграждане на Путин са се оформили две групи - едната желае да продължи войната, а другата желае да договаря със Запада, с цел да резервира личните си активи в чужбина и да облекчи глобите. Това написа в собствен отчет от 7 октомври американският Институт за военни проучвания (ISW).

Според специалисти точно Пригожин и Кадиров са главните поддръжници на продължаването на военните дейности в Украйна. Вероятно те се пробват да реализират най-малко някакви териториални придобивки в Донбас, с цел да запазят личната си известност и известност в националистическото и осведомителното пространство, считат анализаторите на ISW.
 Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие
Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие

Пригожин поддържа Кадиров в офанзивите му против военните

С какво е прочут " Вагнер " - частната военна компания

За първи път ЧВК " Вагнер " се демонстрира през 2014 година в Източна Украйна по време на сраженията за летището в Луганск на страната на проруските сили. Впоследствие тя е упрекната за ликвидирането на видни командири на самопровъзгласилите се донбаски републики, като Алексей Можовой, Павел Дремов и Александър Беднов, само че няма публични доказателства.

През идващите години наемниците съумяват да се потвърдят в Сирия, Либия, ЦАР, Мозамбик и Судан. През декември 2021 година Европейски Съюз наложи наказания против ЧВК Вагнер.

След 24 февруари 2022 година присъединяване им във войната в Украйна стана изключително известно и в огромна степен компанията излезе на ярко и по този начин удостовери връзката си с Кремъл, отричана до този миг.

През юни тази година няколко канала в Телеграм оповестяват по едно и също време, че Пригожин е почетен със званието " Герой на Русия " с скришен декрет на Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи по този въпрос: " Ние публикуваме всички открити постановления. " Но през септември Пригожин към този момент се появява обществено с три златни звезди на гърдите си - на Русия и на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

По същото време оказва се, че Пригожин обикаля съветските колонии и пропагандира пандизчии да се причислят към ЧВК " Вагнер ", с цел да вземат участие във войната в Украйна, като им дава обещание опрощение без значение от тежестта на осъществените от тях закононарушения. Много наказани одобряват това предложение.

Информацията за присъединяване на съветски пандизчии във военните дейности в Украйна се удостоверява от многочислени изявления за тяхната гибел, свидетелства на техни родственици и видеоклипове, на които се вижда по какъв начин наемници са взети в плен.

Според съветското законодателство обаче единствено един човек има право да помилва пандизчия - президентът.

Наемниците

Професионалните наемници постоянно са били високо ценени и техните услуги са били употребявани от доста владетели още от Средновековието. Няма подозрение, че експертите са по-добри в битката от мобилизираните бойци.

Но има два казуса. Първо, наемниците би трябвало да са добре платени. Второ, в случай че войната се проточи, те няма да могат да се оправят без нови новобранци. Но от кое място да наберат нови, също толкоз професионални?

На фона на общите неуспехи на съветската войска в Украйна дейностите на наемниците от ЧВК " Вагнер " към този момент наподобяват като условен триумф (във военно отношение) - те съумяват да доближат до Бахмут и да стартират боеве в покрайнините му.

Въпреки това напредъкът им за осемте месеца на войната възлиза най-вече на 30-40 км - макар че ЧВК " Вагнер " нападат на много стеснен сектор от фронта, със мощни флангове и добре укрепени позиции, мощна огнева поддръжка и надеждни доставки зад тила си.

Тя няма толкоз проблеми с разтегнатите и уязвими снабдителни линии, колкото съветските армейски групи край Киев, Чернигов, Изюм и Херсон. Освен това украинските военни в направлението Луганск - Бахмут водят най-вече отбранителни сражения.

Според The Bell Главното ръководство на съветския Генерален щаб (ГРУ) скрито управлява ЧВК " Вагнер ". Това може да значи, че при положение на сериозна заплаха командирът на групата, който незабавно се нуждае от помощ, не би трябвало да се обръща непосредствено към ЧВК, а да съгласува решението за пренасяне на наемниците в различен регион на фронта на високо равнище.

ЧВК " Вагнер " не разкрива данни за загубите си, които - поради нападателния темперамент на бойните интервенции, в които взе участие - могат да бъдат доста високи.
 Готвачът на Путин: Или наемници и пандизчии, или децата ви
Готвачът на Путин: Или наемници и пандизчии, или децата ви

Изявление от кетъринг компанията удостоверява участнието на Пригожин във видеото от затвор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР