Тази седмица арабският канал Ал Арабия излъчи критично интервю с

...
Тази седмица арабският канал Ал Арабия излъчи критично интервю с
Коментари Харесай

1400 заклани израелци, 200 в плен, 100 изчезнали, 3000 ранени. Защо забравяте тяхното страдание?

Тази седмица арабският канал " Ал Арабия " излъчи сериозно изявление с водача на " Хамас " Халид Машаал. Египетската журналстка Раша Набил, която интервюира Машаал, неколкократно зададе въпроса считат ли от „ Хамас “ да се извинят за това, което предизвикаха на израелските цивилни жертви и се усъмни в аргументацията на Машаал, че огромното нахлуване е част от " законната опозиция " на палестинците.

" Как можете да изисквате Западът и светът като цяло да поддържат палестинската идея, до момента в който нещата, които " Хамас " е направил на израелски цивилни, са на първите страници на вестниците, - попита Раша Набил в изявлението, излъчено по-рано в четвъртък. - Част от идеологията на " Хамас " ли е да се отнася по този метод с цивилни жители? ".

Ислямистката организация, ръководеща линията Газа, концентрира съпротивата си върху бойците, акцентира Машал. " Но във всички войни има и цивилни жертви. Ние не носим отговорност за тях. " Модераторката отвърна: " Ще се извините ли за това, което беше сторено на израелските цивилни жители на 7 октомври? ".

По данни на израелската войска от 1400 починали при клането в Израел малко над 300 са бойци - по-голямата част са цивилни. " Трябва да се изиска опрощение от Израел ", отговори Машаал на въпроса. " Хамас " не убива цивилни жители преднамерено, фокусът е върху бойците ".

Според водещата изявлението характерът на нападението на „ Хамас “ наподобява на оповестяване на война. " Затова някои хора се питат какво друго очаквате от Израел като реакция? ". Наред с другото, хората в линията Газа, които в този момент претърпяват огромна човешка покруса, не са били осведомени какво следва. А Машаал, сходно на доста други водачи на " Хамас ", живее в чужбина.

Набил подлага на критика и възможното отваряне на още един фронт в Израел с проиранската милиция Хизбула. Положението на хората в страната така и така е неприятно и една война е последното нещо, от което се нуждаят.

" Те си споделят: Халид Машаал седи в климатизирана стая и приказва за война ".

Това, което египетската журналистка направи в това изявление, е всичко, което западните медии и европейските леви не трябваше да изпускат от взор през последните две седмици. Стореното на израелските цивилни жители от „ Хамас “, е нечовешко, в нарушаване на всевъзможни закони, правила и религиозни правила, вън от всяка човешка логичност и естествено, не може да остане без отговор. Международното право освен разрешава, само че и задължава Израел да отбрани своите жители.

Но то като че ли изчезна за два дни от спомените на бранителите на човешките права в Газа. Да, в Газа умират и цивилни сега, хората са в невъзможност, само че виновността за това преди всичко е на управляващата там „ Хамас “.

„ Хамас “ използва болници и учебни заведения за военни бази, поставя ракетни установки край църкви и джамии, смесва се с цивилни конвои или ползва цивилното население като щит. Това неизбежно води до огромен брой цивилни жертви и затруднява какъвто и да е отговор на Израел. На всичкото от горната страна водачите на организацията и техните фамилии в действителност са отвън Газа и живеят в лукс, защото огромна част от помощите, отпускани от Запада за благоустройството на линията, потъват в техните дълбоки джобове. Повечето от тях в действителност са милиардери, до момента в който в Газа нямат вода и ток.
Липсата на вода и токЛипсата на вода и ток се показва като напълно виновност на Израел. Всъщност Израел доставя единствено една трета от питейната вода на Газа, останалата би трябвало да се добива от кладенци и с обезсоляване. Парите за това Газа получи неведнъж от Европейски Съюз. Вече е известно, че тръбопроводите са послужили на „ Хамас “ за изработка на ракети, а не за водно доставяне. Това е и една от аргументите доста от ракетите на „ Хамас “ да падат върху сънародниците им в Газа – към 470 ракети са се взривили върху цивилни палестински цели, а не в Израел.
Израел напусна Газа през 2005 година и от този момент не е окупационна мощ, по тази причина не носи отговорност за снабдяването с ток и вода, още повече, че то не зависи 100% от страната по този начин или другояче.

Израел обаче бе упрекнат, че е осъдил цивилните на апетит, спирайки филантропичните помощи. Но Тел Авив пусна камионите с храна, а още предходната седмица и водата от своята територия. В подмяна Израел преговаряше за стартиране на цивилните заложници – над 200 души бяха отвлечени от „ Хамас “ на 7 октомври на възраст сред 2 години и 78 години. Заложниците не бяха освободени. Израел обаче пусна водата и храната.
Бомбардировките на ИзраелАтаките на Израел до момента са довели до гибелта на 3500 души съгласно информациите на министерството на опазването на здравето в Газа. Доколко може да се има вяра на данните на министрите на „ Хамас “ е обособен въпрос, само че жертви сигурно има и те не са малко.
Причината не е единствено в израелските офанзиви, както показах нагоре. За разлика от „ Хамас “ армията на Тел Авив афишира авансово по кое време ще удари и предизвестява популацията. Израел прикани цивилните да се изтеглят на юг и под натиска на интернационалната общественост няколко пъти удължи периода, защото е нереалистично 2 милиона души да изоставен домовете си за 24 часа.

Това, което се случва с хората в Газа, е в действителност трагично. Но медиите и правозащитниците като че ли не виждат, че в това време същият брой ракети се изстрелват и от палестинските територии против Израел. При това не против военни цели, а просто по този начин, слепешката.

Разликата е явна – Израел има за цел да унищожи терористичната организация „ Хамас “, „ Хамас “ има за цел да унищожи Израел и всички евреи.

Какъв е шансът на Тел Авив да се оправи с това по кротичък път? Макар че военният отговор крие прекалено много опасности, още повече, че стана ясно, че терористичната офанзива против цивилните в Израел е била планувана дълго и взаимно от „ Хамас “ и „ Хизбула “ с поддръжката на Иран. Рискът спорът да излезе от границите си и да се намесят даже Иран и Съединени американски щати е напълно действителен, а това би било нова международна война.
Лъжите и пропагандатаСтанахме очевидци на това по какъв начин палестинската агитация работи против Израел – ударът по болничното заведение в Газа, който терористите приписаха на Израел и западните медии се провалиха в отразяването на спора, като не сложиха под подозрения изказванията на терористите. 
Всъщност по време на война бързината  в отразяването на новините би трябвало да отстъпва на инспекцията на обстоятелствата и достоверността да е по-важна от светкавичната реакция. За медиите това обаче е мъчно във времената на обществените мрежи. Време е да осъзнаят, че те не се конкурират с тях, а в действителност би трябвало да са антиподът им – да можеш да се довериш, да е написано от експерти, да е тествано и потвърдено. Тепърва медиите и обществото ще се сблъскат с казуса с дийп фалшив новините и класическите медии не трябва да губят тази борба.
Проблемът в поддръжката на „ палестинската идея “„ Слагам „ палестинска идея “ в кавички, тъй като от идването на „ Хамас “ на власт през 2007 година задачата не е лична страна, а заличаването на Израел. Западът, в това число и филантропичните му организации, обаче не престават да живеят с инерцията на лозунгите за независимост и самостоятелност за палестинците. Те са свободни и самостоятелни от 2005 година. Или най-малко от този момент не са окупирани, а това, че не са свободни и са подвластни също е реалност – единствено че от „ Хамас “, който употребява гибелта на цивилни палестинци като средство за персонално замогване.
Колкото повече страдалчество, тиражирано в медиите, толкоз повече милиони помощ за Газа, а те отиват право в джобовете им. Това също е една от истините, която Европа, Съединени американски щати и груповият Запад би трябвало най-накрая да си признаят. С държанието си и отхвърли да съчувстват и за израелските цивилни жертви, те в действителност работят за възхода на терористите.

Целите на „ Хамас “, „ Хизбула “ и техният патрон Иран не са благополучие и мир за палестинците, а гибел за Израел, гибел за Съединени американски щати и победа на ислямистките режими. Тоест войната не е за палестинска страна, а против нашата цивилизация. Не имам вяра, че тя може да бъде извоювана с ракети и бомби, само че не може да бъде извоювана и по кротичък път, тъй като ислямистите не желаят мир. Проблемът е комплициран и може да бъде решен единствено с присъединяване на палестинците. Докато те не го изискат, всичко ще си остане по този начин.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР