Тази събота в новия брой на Европейци ще ви разходим

...
Тази събота в новия брой на Европейци ще ви разходим
Коментари Харесай

Утре вечер в Европейци: Разходка на 125 м под земята в уникална солна мина

Тази събота в новия брой на " Европейци " ще ви разходим на 125 метра подземен, из солната мина " Виеличка " в Полша. Векове наред тя е осигурявала препитанието на локалните миньори. Днес с помощта на помощта от Европа е една от най-популярните туристически дестинации. В историята й има любовен сюжет, доста вярвания и митове.

Векове обратно генерации миньори се трудят неуморно, изграждайки град под града. След добива на сол от масивите блокове остават красиви лабиринти. И на места проблясва по някой кристал. Днес подземният град посреща гости от целия свят - по 2 милиона на година.

300 километра - толкоз е дълга солната мина Виеличка в Полша или дистанцията от Париж до Лондон, а туристите могат да посетят едвам 1% от това подземно благосъстояние.

Първият именит екскурзиант е Николай Коперник, който е бил тук най-вероятно в края на 15-ти век. Статуята му е направена също от сол. Така можете да видите красиви кристали. Светлината минава през тях, солта е полупрозрачна. Подът също е от сол. Плочките наподобяват на мрамор, само че това са доста красиви кристали сол надълбоко в скалата, изяснява Катажина Скжинецка, екскурзовод.

Излагайки живота си на риск миньорите построили над 40 параклиса подземен, с цел да се молят. А през днешния ден с помощта на районните фондове са построени нови авантюристичен направления в историческата мина.

Цялата история гледайте на следващия ден вечер в " Европейци " незабавно след централните вести на Българска национална телевизия в 20 ч.

е план на Българската национална телевизия, който споделя къси истории на хора от цяла Европа. Хора, които с концепциите и мисленето си трансформират света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху истинската мисъл, огромните и смели хрумвания, които се трансформират в печеливши формули. Предаването ще демонстрира лицата на смяната в Европа и ще споделя по съвременен образен метод техните истории. Рубриката се излъчва с поддръжката на Европейски Съюз.

Гледайте " Европейци " всяка събота незабавно след централните вести на Българска национална телевизия 1 в 20.00 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР