Тази събота, 25-ми май, около 550 начинаещи и професионални колоездачи

...
Тази събота, 25-ми май, около 550 начинаещи и професионални колоездачи
Коментари Харесай

Рекорден брой от 550 колоездачи се включиха във Велообиколката на Северозапада /снимки/

Тази събота, 25-ми май, към 550 начинаещи и професионални колоездачи от девет страни се включиха в четвъртата Велообиколка на Северозапада. Участниците в събитието имаха опцията да преминат край някои от главните забележителности на региона, измежду които Белоградчишките скали, биосферен резерват „ Чупрене “, Чипровския манастир и други. Основна цел на самодейността е да се разпространяват колоезденето и интензивният екологичен туризъм в района.
Началото на Велообиколката беше от площада в Чипровци в 9 часа сутринта, когато по трасето потеглиха над 100 опитни състезатели, избрали най-дългата отдалеченост от 165 километра (или 100 благи - класическа отдалеченост в колоезденето). След тях, в 11 ч., с всеобщ старт по маршрутите си се впуснаха и останалите към 450 участници на 45, 75 и 105 км. В откриването на събитието се включи и кметът на Чипровци Пламен Петков. „ Активният туризъм, природата и спортът разпространяват най-лесно нашия район измежду цяла България и чужбина и това си проличава от събития като Велообиколката “, сподели след старта кметът. 
Най-голям интерес имаше към 105-километровата отдалеченост, по която взеха решение да преминат близо 200 колоездачи. Най-бързите измежду тях бяха Иван Йорданов (3:11:19), Адриан Каспаров от тим „ Свободно измерение “ и Калин Ангелов от „ Doltchini “. Сред дамите на челните позиции се класираха Пепа Димитрова (3:32:11), Ралица Тимева от „ АрхБайк “ и Ива Радева. По маршрута с дължина 75 км се включиха общо 178 души, като това беше дистанцията, привлякла най-вече дами – общо 50. Най-бързи от тях бяха Росица Китина от тим „ Груба Секси Сила “ (2:36:10), Йоана Христова и Александра Зашева. При мъжете на 75 км първи по едно и също време финишираха румънците Стефан Барбу и Тудор Гитмус ог клуб „ Олимпия Букурещ “ с време 2:10:42, а след тях финиша мина Григор Димитров. Най-късата отдалеченост от 45 км притегли общо 70 участника, като първи по нея бяха Стоян Пеева от „ Team Yellow “ (1:25:14), Панайот Панайотов от „ Azimut “ и Янко Миланов, а измежду дамите Светлана Манчева от MNZ, Мина Панкова и Наталия Найденова от „ Котки на ръба на нервна рецесия “. За първи път тази година събитието включваше и предизвикателния маршрут с дължина 165 км и с 1800 метра нанагорнище. Най-бързи по него бяха Минчо Джангалов от Несебър с 4:35:58, следван от Симеон Желев и класирания и при мъжете над 50-годишна възраст Пламен Лумпаров. При дамите най-дългата отдалеченост първа мина Ирина Иванова с огромна преднина и време 6:37:34, следвана от Калина Георгиева (7:25:34) и Теодора Цонева.
Както всяка година, имаше и особено отличие „ Местен воин “ за най-бързите колоездачи, живеещи в региона. С това звание бяха отличени участниците от „ КК Монтана “ Светослав Димитров на 165 км и Олег Дамянов на 105 км, както и Ивелина Кръстева от  „ Груба Секси Сила “ на 75 км и Антонио Ивайлов от КК „ Огоста “ на същата отдалеченост и Лена Каменова и Денис Тодоров на късата отдалеченост и други.
Финалът и награждаването бяха в дребното село Митровци, където колоездачите попаднаха измежду достоверната атмосфера на локалния събор. Те бяха посрещнати от оркестър “Mont Music ” с духова музика, скара и локалната крафт бира „ Чипровско питие “. Всеки финиширал получи орден, а най-бързите бяха отличени с плакет. Наградният фонд по традиция не включва пари, а локални артикули, които бяха предоставени от две винарни в района - винарна Боровица и “Агрофитнес ” от село Боровци, което развива единствено локални забравени винени сортове.
Със своите четири издания Велообиколката съумя да се трансформира в най-масовата спортна демонстрация за региона и най-голямото шосейно колоездачно съревнование в България. В събитието тази събота се включиха участници от девет страни, измежду които Австралия, Англия, Германия, Италия, Полша, Румъния, Украйна и Белгия. Голяма част от участниците и техните близки избраха Северозапада като дестинация за своите почивни дни и с помощта на събитието съвсем всички хотели и къщи за посетители в региона бяха запълнени, като беше употребен и къмпинг край село Митровци. 
Велообиколката на Северозапада се провежда от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “ с поддръжката на фондация „ Америка за България “ и общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР