Тази нощ в Скопие Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз

...
Тази нощ в Скопие Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз
Коментари Харесай

Европейският път на Северна Македония - коментар на Любчо Нешков и Първан Симеонов

Тази нощ в Скопие Централният съвет на ръководещия Социалдемократически съюз единомислещо поддържа френското предложение за започване на договаряния на страната за участие в Европейския съюз. Следва гласуването на това предложение в Народното събрание. Може ли да има изненадващи обрати в пленарна зала? Коментарът е на журналиста Любчо Нешков и на политолога Първан Симеонов.

Според Любчо Нешков изненада в пленарна зала не би трябвало да има, тъй като чисто математически болшинство има. " За мен изненадата беше, че през последните 15 дни ръководещата партия на премиера Ковачевски отсрочи тази поддръжка близо 2 седмици и сътвори напрежение в обществото, което не беше нужно. Стигна се до митинги и конфликти, в това число и физически. Това не беше належащо. Македонското общество няма потребност от такава измислена политическа борба ", акцентира той.

Първан Симеонов разяснява, че взимането на такова решение не е елементарно. Припомни, че митинги е имало и във връзка Преспанския контракт, и по редица други мотиви. Отбеляза, че в Северна Македония политическите нрави са такива, че огромната опозиционна мощ провежда митинги. Освен това публичното мнение в РСМ не е кой знае какъв брой положително по отношение на България и такова решение естествено провокира политически пристрастености, политически използва и проблемите на идентичността, които Северна Македония има, свързани с комплекса им на тематика история.

" За мен не е толкоз значимо дали ще се гласоподава това предложение. В последна сметка става това, което Западът желае. Въпросът е дали ще се отвори конституционният диалог за българите като една от основополагащите общности в историята на Македония. Опасението ми е, че там пречките няма да са по-малки, а още по-голямото ми безпокойство е, че тогава нашите западни сътрудници ще стартират да изискват София да прави някакви отстъпки ", подчертава той.

Любчо Нешков се спря на отношението на Северна Македония към България, като изясни, че то се дължи на институционална ненавист, на държавна идеология на ненавист против България. Случващото се през последните десетина дни беше ясно, че е проведено освен от политическите обединения, само че и от медиите, да не приказваме, че " Светият синод излезе с две известия. Второто е потресаващо - за правата на македонското малцинство в България ", добави той. Нешков сподели, че е рано да се каже какво ще се случи в Народното събрание на РСМ при смяната на конституцията, само че, в случай че Северна Македония желае да стане част от европейското семейство, смяната ще бъде призната.

Целият диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР