Тази нощ в 00:07 ч. българско време от стартовата площадка

...
Тази нощ в 00:07 ч. българско време от стартовата площадка
Коментари Харесай

УСПЕХ! Днес СпейсЕкс изстреля за пръв път вече използван кораб Драгън!

Тази нощ в 00:07 ч. българско време от стартовата площадка 39-А на галактическия център Кенеди излетя ракетата “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс с товарния галактически транспортен съд “Драгън ”.

Броени минути по-късно корабът се отдели наред от втората степен на ракетата, а първата степен извърши сполучливо кацане в “Зона за кацане №1 ” на центъра Кейп Канаверал.

Уникалното при днешния полет бе, че за пръв път излетя галактически транспортен съд от серията “Драгън ”, който не е нов, а е летял при предишна задача. В случая бе изстрелян наново корабът, който през септември 2014 година посети “Международната галактическа станция ”.

Днес същият този транспортен съд още веднъж се насочи към станцията, а на борда пътуват към 2.7 тона потребен товар – хранителни запаси за астронавтите и научни опити. Един от тези опити е изключително забавен – в космоса са изпратени плодови мушици, като учените ще ги употребяват, с цел да проучат по какъв начин сърдечно-съдовата им система действа в условия на микрогравитация. Изпратени са и мишки за изследване на загубата на костно вещество.

За следващ път можем да кажем “браво ” на СпейсЕкс, освен за сполучливото изстрелване на галактически транспортен съд, само че и за благополучното кацане на първа степен. Дано идващите полети на ракети “Фолкън 9 ” също бъдат толкоз сполучливи.

А в този момент в средата на юни следва един, който ще се следи с изключително огромен интерес от родните галактически запалянковци – полетът на първия български телекомуникационен сателит BulgariaSat-1. Това ще е вторият полет на СпейсЕкс, който ще включва изстрелването на отработена първа степен.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР