Тази нощ изтече срокът българите зад граница да подадат заявления

...
Тази нощ изтече срокът българите зад граница да подадат заявления
Коментари Харесай

Вотът „2 в 1“ зад граница: Българите в Германия ще гласуват в по-малко секции

Тази нощ изтече срокът българите зад граница да подадат заявки за гласоподаване. Броят на документите тази година е доста по-малък от тези на изборите през април и юни.

За идните избори подадените заявки са близо 60 000, а през април бяха близо 86 000. В Германия, само че и във Англия и Испания, броят им съвсем е на половина. Това обаче може да не значи по-ниска изборна интензивност, тъй като част от секциите към този момент се откриват автоматизирано.

Снимка: btvnovinite.bg

По-особен случай е Германия - управляващите постановиха таван до 40 адреса за гласоподаване отвън дипломатическите ни задачи.

По традиция Германия е измежду страните, в които гласоподават най-вече българи. С новите локални лимитирани се чака процесът да бъде усложнен и да следим по-ниска интензивност.

„ В Западна Германия има сега най-малко 200 000 българи, които би трябвало да гласоподават в няколко секции. Реално видяно едно или две консулства с към 15 индивида дава отговор за над 200 000 души и обичайно в консулствата се отварят секции “, споделя Боян Юруков – блогър.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг проблем е демотивацията измежду доброволците, които имат съществена роля в организацията на изборите зад граница.

„ В Мюнхен сме осведомени с решението на доста наши съидейници по света да отхвърлят да предлагат членове за локалните секционни комисии с претекста, че отношението, което получават от ЦИК не е партньорско “, показва Мирослав Тодоров – доброволец от Мюнхен..

Очакванията на доброволците са до по-голямо скупчване да се стигне в огромните градове като Берлин, Хамбруг, Франкфурт и Мюнхен.

За сънародниците ни гласуващи в Германия е значимо да се осведомят за най-близките до тях изборни секции, тъй като след намаляването на броя им, изборите за доста българи тук още веднъж ще са свързани с пътешестване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР