Тази непожелана услуга, при която ми свири музика, когато ви

...
Тази непожелана услуга, при която ми свири музика, когато ви
Коментари Харесай

Богомил Николов: За вас загубата е левче, за него печалбата е 2 милиона

Тази непожелана услуга, при която ми свири музика, когато ви набирам аз. На мен ми се чува музика в слушалката, и вие плащате левче за това нещо, но даже не знаете, че там ви е една отметка в контракта, която не сте видели на гърба на екрана. Вие не знаете, че аз слушам музика. Вие може ли да станете днеска да си зарежете работата и да ходите да се занимавате и с това за едното левче? Естествено, че няма да положите някакво изпитание. Да, обаче, от другата страна за оператора има още 1 999 000 като вас. Т.е. за вас загубата е левче, за него облагата е 2 милиона. Това каза изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори “ Богомил Николов в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " .

Николов разяснява договрните връзки с мобилните оператори у нас. Той съобщи, че по тематиката за мобилните оператори, колкото и пъти да са опитвали да издигнат тематиката за разискване, останалите от Европейската асоциация на потребителите подвигат плещи и са пъклен учудени какво толкоз проблематично може да има в това.

" И като стартираме по този начин малко повече да навлизаме в детайлностите, те застават още по-учудени, тъй като в множеството страни няма такива проблеми, това операторът да се пробва непрекъснато да те закрепости с някакъв срочен контракт и така нататък е не толкоз типично. Нашите контракти в България, в случай че вземем един случаен контракт с оператор, е доста по-сложен в сравнение с един контракт с немски оператор, където нещата са изказани доста по-просто. Даже има една такава международна наклонност да се отива към флат цени. Това значи една такса и вътре в нея е включено всичко, да кажем неограничени диалози вътре в страната, отвън страната, с други мрежи и така нататък, и нещата отиват към оптимално опростяване. При нас е тъкмо противоположното. Договорът е цялостен с какви ли не е елементи, които целят да ви объркат и в последна сметка да не сте наясно ", сподели Богомил Николов.

По думите му един и същи бранд има разнообразни практики в България и в друга страна. " Според мен в България нашите регулатор в никакъв случай не размахаха същински тоягата към всевъзможен тип закононарушители. Дори санкциите ни, в случай че погледнете, са доста смешни. Ние правихме едно такова изследване преди две или три години и установихме, че най-вече наказания за нелоялни търговски практики има наложени на мобилните оператори от всички други типове бизнеси в страната. И обяснението е доста просто: в случай че погледнете в закона, ще видите, че санкциите са от 2000 до 50 000 лв., а безусловно най-максималната е 70 при рецидив и така нататък Сега един оператор, който с дадена процедура ще завоюва няколко хиляди лв., по какъв начин може да го спрете с санкция от 2, 5 или 10 или 20 000 лв., даже и 50 няма да го спре. Очевидно е, че санкцията не може да окаже предпазен резултат, тъй като не е съразмерна на икономическия интерес. Това изяснява всичко ", съобщи изпълнителният шеф.

Николов разяснява и фактът, че в многочислените предизборни акции е била включена тази тематика. " Глобата да бъде % от оборота. Може да бъде за кварталното гаражче една санкция, за мобилния оператор – друга.  Тогава към този момент може да разчитаме, че регулаторите ще наложат волята си. В момента даже и да приемем, че те имат голямо предпочитание да свършат работа, не могат, тъй като санкцията е смешна, тя буди единствено подбив от страна на този, който би трябвало да я заплаща ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР