Тази неделя предстои труден избор за софиянци, особено за тези,

...
Тази неделя предстои труден избор за софиянци, особено за тези,
Коментари Харесай

Изборът в неделя – отроче на ДС или лява активистка

Тази неделя следва сложен избор за софиянци, изключително за тези, които дефинират себе си за десни. Разбира се, постоянно съществува опцията да отидат за гъби. Ако въпреки всичко, въпреки и с пoгнуса, решат да упражнят правото си на избор, им следва сложен ребус.

Един против различен на балотажа ще се изправят представителят на Демократична България, Политическа партия, Спаси София – Васил Терзиев, и подкрепената от Българска социалистическа партия синдикалистка Ваня Григорова.

Васил Терзиев

На пръв взор изборът наподобява елементарен. Терзиев е представител на така наречен градска десница, което би трябвало да значи, че е дясното предложение за столичен кмет. Да, обаче това е единствено на пръв взор и в случай че не следите от близко родния политически хоризонт. Ако изобщо можем да определим някоя от партиите в обединението като дясна, това с доста условности е Демократична България, макар че към този момент са много по-популярни като (раз)градската (екс)десница, а съвсем всички същински десни и консервативни хора, от дълго време напуснаха редиците им – някои се причислиха към ГЕРБ, други направиха свои политически планове (КОД например), трети за момента са в изчакване. Политическа партия от дълго време са споделили, че за тях ляво и дясно са условност и отживялост, доста от политиките им са по-скоро леви, а „ Спаси София ” са искрено леви и извънредно зелени.

Самият Терзиев, също на пръв взор, би могъл (по-скоро самичък се надява да го възприемат) да бъде избран като десен – най-малкото, той е бизнесмен, вложител, иноватор, донор и впрочем, само че редом с това няма нито една ясна позиция по значими вътрешно, външнополитически или публични тематики (преди номинацията си), която би могла изрично да го нарежда по оста ляво-дясно. Наложи му се да изкаже някои отзиви, само че това беше от нужда, не по негово предпочитание. Дори да изключим това, още веднъж стигаме до произхода му и първичния капитал, с който е стартирал. Без да се впускаме в елементи, към този момент всички знаят в детайлности биографията му, два са най-съществените въпроса.

Първият – може ли в действителност да е десен човек, който е отраснал и учтив в комунистическо семейство, а както самичък неведнъж е заявявал  - той е подобен, какъвто е, с помощта на фамилията си. Разбира се, Терзиев го споделя в позитивен смисъл, обаче знаейки кои са най-близките му роднини, ние едва ли можем да вложим подобен сантимент и схващане към думите му.

Вторият въпрос – допустимо ли е човек, стартирал бизнеса си с кървавите пари на Държавна сигурност, да е десен в същността си? Е, има и трети въпрос, който в действителност не е по-малко значим – в случай че си десен, би ли се съгласил да си номиниран от по-скоро лява коалиция?

Реторични въпроси...

Ваня Григорова

Тук ситуацията не е по-синьо. Просто е различен колорит на аленото. Ваня Григорова, за разлика от Васил Терзиев, има много по-изявени и несъмнено леви позиции. Ето, ще кажат някои, изборът е елементарен, тя не крие каква е. Родена е в София, детските ѝ години минават в ромския квартал „ Христо Ботев “, където живее относително оскъдно. В първите години след завършването на междинното си обучение, тя работи като чистачка в учебно заведение. Народно момиче.

Национален координатор за България на Европейската гражданска самодейност против трансатлантическите търговски съглашения – TTIP и CETA, които съгласно нея подчиняват хората и страните на корпоративните ползи, протестирала е и против добива на шистов газ в България и използването на ГМО в българското земеделие.

От доста млада е съзнателна активистка в младежките организации на Българска социалистическа партия,  лява икономистка, синдикалистка. Твърдо остояваща правата на трудещите се и ангажирана със обществени дела, като сама обича да споделя. Те обича и да е измежду хората, да черпи от силата им. Общо взето, можем да кажем, че Григорова е звездата в ляво, която в последните дни съумя да засенчи всички останали.

Но Григорова не може да бъде разпозната доста тясно с Българска социалистическа партия, тъй като има своите разминавания както с партията, по този начин и с водача и Корнелия Нинова. Интересен факт е, че тя получи два пъти повече поддръжка, в сравнение с листата за общински съветници на Българска социалистическа партия, което приказва изрично, че е получила доста гласове и от хора, които по никакъв метод не симпатизират на Социалистическата партия.

Успя да генерира и протестния избор, ориентиран както против ръководството на ГЕРБ на локално равнище, по този начин и против това на ДБ/ПП на национално, не на последно място – против цялата некоалиция. В началото беше мощно подценена, което се потвърждава и от сюрпризираните анализатори и политици.

И въпреки всичко?

Ако си в действителност десен, евентуално в неделя ще предпочетеш да пасуваш. Абсурден е изборът сред остарялото ляво и неолибералното ляво. Или може би тук се крие ключът. Васил Терзиев е представител на новото ляво, а профилът на тези, които евентуално ще взимат по-голямата част от решенията, е точно подобен – това е и програмата на „ Спаси София ”, която стана ясно, че е в основата на тази на кандидат-кмета, това ще са и нейните представители. Тези хора са в поддръжка на зеленото, на разликата, на правото на избор на всеки, даже на маргинализираните групи.

Григорова пък не крие своята пристрастност към социалистическо-комунистически хрумвания и тотеми, като паметника на Съветската войска да вземем за пример, против което унищожаване е срещу, както и позицията ѝ че България би трябвало да заплаща за съветски газ в рубли и че цената по дълготрайния контракт с " Газпром " била най-ниската.

Тя си е достоверна социалистка по тази линия, а мнението ѝ по нищо не се разграничава от това на Българска социалистическа партия, които са благосклонни (най-меко казано) към Русия, симпатизират на Путин и политиката му. Макар че очевидно губят поддръжка, и поради тези им позиции, което проличава по сериозно ниските им резултати на последните няколко избори. Те към този момент не са фактор, а прозападната ориентировка на страната ни е ясно декларирана и доказана.

Но т.к. у нас всичко е наобратно, както Българска социалистическа партия в по-голямата си част, по този начин и Корнелия Нинова - още по-категорично, са срещу розово-кафявата чума, която в последните години прониква в страната ни, точно с помощта на обединения и НПО-та, по един или различен метод свързани най-вече с Демократична България и/или Политическа партия. Да, в неделя ще избираме кмет, не парламент, само че въпреки всичко е значимо да погледнем и общото, освен частното.

Няма по какъв начин да подминем и думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че „ по-добре държавна благосъстоятелност, в сравнение с Държавна сигурност ", призовавайки хората да гласоподават по съвест, защото няма общо решение с ПП/ДБ, добавияйки: „ очевидно към този момент не е неверно да си от Държавна сигурност, не е неверно да си болшевик ”.

Вероятно изборът ще е сред две идеологии. Тази на Българска социалистическа партия и тази на ПП/ДБ. Едната – нездравословна и отживяла, другата – рискова и настояща. И въпреки всичко, постоянно може да отидете за гъби...

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР