Тази история е разказвана стотици пъти, защото се е случвала

...
Тази история е разказвана стотици пъти, защото се е случвала
Коментари Харесай

Мария Калас и Аристотел Онасис: Любов по-силна и от предателството

Тази история е разказвана стотици пъти, тъй като се е случвала през всички епохи, на небогати и богати, на грозни и красиви, на плебеи и царе, на неудачници и преуспели.

Защото това е най-простата и в същото време най-сложната история на света – история за прелъщение, пристрастеност, отдаденост, изменничество, отчаяние и болежка. Изобщо история за обич. И въпреки че на последната страница постоянно написа “Тhe end ”, това, което се случва сред първото и последното изречение, постоянно е вълнуващо и неповторимо.

Това е по старогръцки трагичната любовна история сред гръцкия магнат Аристотел Онасис и оперната дива Мария Калас.

 Aristotle Onassis

Аристотел Онасис, Getty Images

Един от най-богатите хора на света, Аристотел Онасис, израства като самостоятелен и самонадеян юноша, който още от ранна възраст е захласнат от концепцията един ден да бъде фантастично, ненадминато богат. И това се случва, още преди да е навършил 32 години. Първоначалния си капитал Онасис натрупва посредством покупко-продажби с нефт, само че той няма желание да се ограничи единствено с този тип бизнес. Нито пък да се задоволи единствено с първите няколко милиона.

И несъмнено, както гласи най-изпитаната житейска аксиома, богатите са абонирани за вниманието на красивите дами.

Само че Онасис не е от милиардерите, който можеш да поставиш под общ знаменател с всички останали богаташи. Той не би жонглирал с диаманти и пълнил басейни с шампанско, не би подарявал острови и свалял звезди, единствено с цел да угоди на някоя засукана хубавица. О не! Научил се по какъв начин да омайва дамите още на 13- годишна възраст, Аристотел бързо усвоява може би най-важния урок в живота си, а точно какъв брой е значимо да подхождаш стратегически, а не прочувствено към всяка една интимна връзка. Когато съблазнява някоя жена, го прави освен за наслаждение, а и тъй като може да извлече някаква полза.

Дори за първата си жена, Тина Ливанос, не се дами по обич, а поради тлъстата зестра, която върви дружно с булката. А когато алчното му око си набелязва овдовялата Първа дама Джаки Кенеди за брачна половинка номер две, още веднъж подбудите му са чисто стратегически. Той има вяра, че като завоюва любовта на Джаки, ще получи Америка на тепсия. В последна сметка не получава нито едното, нито другото. Успява обаче да разбие сърцето на единствената жена, в която в миналото е бил влюбен – Мария Калас.

 618x345

Мария Калас, Getty Images

Анна Мария София Сесилия Калогеропулу, по-известна като Мария Калас, се ражда през 1932 година в Ню Йорк в фамилията на гръцки емигранти. Учи оперно пеене в Гърция, само че до върховете на славата се издига в Италия, където и дебютира през 1951 година в Ла Скала. През годините на дейната й кариера всички меломани по света са потресени от феноменалния й глас. Уникалните й качества я трансформират в митична историческа фигура още приживе. Някои даже имат вяра, че в случай че не се занимаваше с опера, а с политика, щеше да стане най-влиятелната жена в света.

Но както хората споделят, като ти върви на карти, не ти върви в любовта. Така и при Мария – персоналният й живот е цялостна диаметралност на звездната й кариера. В интерес на истината бракът й със заможния италиански фабрикант Джовани Манегини не е напълно за недоволство. Човекът е огромен познавач на операта, правилен брачен партньор и виновен управител на жена си. И въпреки всичко нещо в брака им липсва. Тъй като постоянно е била сдържана и високо морална, Мария не си разрешава да назове на глас какво е то. Но то се знае. Деца, пристрастеност, секс.

За първи път Онасис и Калас се срещат на бляскав виенски бал, само че тогава и двамата не отдават изключително значение на това официално запознанство. Чак по-късно, когато Онасис я чува да пее онлайн, нещо в душата му трепва. В лицето на оперната дива той към този момент е набелязал идната си “жертва ”. По това време Онасис е мега богат и печеленето на пари към този момент не е измежду целите му. Това, от което се нуждае, е жена, която да добавя имиджа му със своя искра, изтънченост и популярност. В това отношение Мария е цялостна десятка, тъй като има всички нужни качества, с цел да бъде неговата “plus one ”.

Онасис мигновено привежда в деяние проекта си за завоюване на тази невероятна жена. Кани нея и брачна половинка й на средиземноморската си яхта “Кристина ”, която провокира удивление с размерите, лукса си и гостите, които я посещават. Денят, в който ще се преобърне целият й свят, е този, когато Мария стъпва на палубата на “Кристина ”. Само след няколко часа милиардерът и певицата към този момент са толкоз привлечени един от различен, че стартират намерено да показват ненадейно връхлетелите ги усеща. Пред потресените погледи на законните им половинки и останалите посетители на яхтата, той не стопира да я ухажва и даже й дава да пие горчиво гръцко вино напряко от шепите му.

За всички е ясно, че това, което е почнало на яхтата, няма да спре до такава степен. Следва разхитителен банкет в един от най-скъпите лондонски хотели, който Аристотел провежда в чест на Калас и на който безусловно я затрупва с червени рози. През кариерата си Мария се е сблъсквала с всевъзможни обожатели, някои от които откровени откачалки, обаче този надминава всички по претрупаност и екстравагантност. И е толкоз, толкоз обаятелен! Невъзможно е просто да не се влюби в него. Въпреки че е съвсем два пъти по-възрастен от нея, женен, с деца и му се носи славата на несравним сваляч.

 Maria Callas

Онасис и Калас, Getty Images

Калас напуща мъжа си. Строгите правила на католическия канон обаче забавят процеса по развода. Съпругата на Онасис от своя страна също желае погрешния брачен партньор вън от живота си. Вече му е родила двама наследници, а и самата тя от години върти обич отвън фамилното ложе, тъй че разводът за нея е единствено условност. Когато двамата прясно влюбени най-сетне са се освободили от брачните окови, се откриват да живеят в Париж. Мария прекъсва певческата си кариера, с цел да се посвети на своя обичан. Тя е минала през чудотворна промяна и най-сетне се е трансформирала в дамата, която постоянно е желала да бъде. Защото най-сетне обича и се усеща обичана. Изведнъж насладата от живота се е върнала и тя не мечтае за нищо друго с изключение на да прекара остатъка от него паралелно до Аристотел. Като негова законна брачна половинка.

Двойката не слиза от заглавните страници на вестниците, а персоналният им живот става обичана тематика на папараците. Обаче доста скоро животът с Аристотел се оказва същинско предизвикателство. Веднъж докопал се до обекта на желанията си, Онасис като че ли губи интерес към “завоеванието ” си. Започва да изпада в странни настроения, които го трансформират в скучен и тираничен съквартирант. Лошото е, че придвижва неприятните си настроения и отвън дома им. Все по-често си разрешава да наскърбява и унижава Мария пред приятелите им, наричайки я в значително случаи “п*тка с креслив глас ”. Но най-малко й икономисва шамарите, въпреки че от години му се носи славата на “боксьор ”, който обича да побийва любовниците си.

През 1966 година 42-годишната Мария оповестява на Онасис, че е бременна. Той обаче категорично й не разрешава да ражда детето. От боязън да не загуби обичания мъж, Мария помята – решение, за което горчиво ще съжалява до края на живота си.

 Callas And Onassis

Онасис и Калас, Getty Images

През 1968 година Мария получава нов удар от ориста. Но тя от дълго време го е предусетила. Още в деня, когато Онасис кани на “Кристина ” не кого и да е, а Джаки Кенеди, тя схваща, че желанията му не са чисто другарски. До поканата да погостува на пословичната яхта се стига след поредност от комфортни условия. След убийството на президента Кенеди, неговата вдовица търси разтуха в прегръдките на няколко мъже, един от които е по-малкият му брат на Боби. Но когато и Боби е убит, Джаки изпада в суматоха. Тя е уверена, че в случай че някой си е наумил да избива членове на семейство Кенеди, нейните деца са идващите в неговия лист. Психическия срив на Джаки се оказва съвършеният предлог за Онасис да се намеси в картинката.

Бракът с тази жена, мисли си той, ще му обезпечи публичното състояние, за което от дълго време мечтае. Затова “Заповядайте, скъпа госпожо, да си починете надалеч от неприятните хора на моята дребна лодка, полюшвана от игривите талази на ласкавото Егейско море! ” Хм, мисли си вдовицата на собствен ред, ето ти добър мотив да напусна страната. Пък и в случай че си изиграя добре картите, бракът с богатия грък ще постави в ръцете ми пари, с които да осигуря пищно битие на себе си и децата.

Когато папараци снимат палавата вдовица да се пече по нищожен бански на палубата на “Кристина ”, вестниците гръмват с укорителни заглавия: “Подобаващо ли е такова държание за една жена в печал? ”

През октомври 1968 година Мария научава от пресата, че Аристотел Онасис се е оженил за вдовицата на убития американски президент Джон Кенеди. Сватбата се е състояла на остров Скорпиос – същият гръцки остров, който Онасис й е заречен като брачен порядък преди четири години. Запитана от публицистите за коментара й по отношение на брака на Онасис и Кенеди, Мария изрича пророческата фраза: “Боговете си знаят работата и справедливостта ще възтержествува. ”

Съсипана от измяната, Мария се барикадира в парижкия апартамент, спуска тъмните завеси и отхвърля да беседва с който и да е. Месец по-късно Онасис цъфва под прозорците й и стартира да подсвирква с уста по този начин, както би направило всяко гръцко момче, с цел да примами обичаната си да се покаже на балкона. Кълне се, че бракът му с Джаки е просто бизнес договорка, че даже не спят в едно легло и че Мария е единствената жена, която в миналото е обичал. Думите му някак съумяват да допряна наранената душа на Мария и тя му прости. Вече се е примирила, че вечно ще си остане “другата жена ”, само че покорно приема негласното съглашение по разпоредбите на този чалнат любовен триъгълник.

 Newlyweds Jacqueline and Aristotle Onassis

Аристотел Онасис и Джаки Кенеди, Getty Images

И ето ги двамата отново дружно, сякаш се срещат скрито на разнообразни места в Париж, обаче от време не време се появяват хванати на разположение на всякакви всемирски събития. Богаташът не изпитва никакви скрупули, макар че е женен неотдавна, и показва намерено връзката си с Калас. Новата госпожа Онасис обаче не наподобява изключително възмутена от протичащото се. Тя също не се е омъжила за гръцкия милиардер по обич, тъй че до момента в който може да пътува нагоре-надолу и да пръска хиляди долари за първокласни артикули, й е все едно с кого спи брачният партньор й.

Да, обаче в един миг Онасис стартира да се нервира от наглата претрупаност на госпожа Кенеди-тире-Онасис. Само през първата година на брака им Джаки харчи с лека ръка съвсем 20 милиона $ за ремонт и украса на първокласни жилища и къщи. Вече няма и капка подозрение, че този път Онасис е сбъркал в избора си на жена и Джаки в никакъв случай няма да бъде неговия пропуск за американското висше общество и бизнес-среди, както се е надявал. Освен това отношението на клана Кенеди към него е меко казано, обидно – гледат на него като към долнопробно жиголо.

Онасис стартира съществено се замисля за бракоразвод. На 23 януари 1973 година обаче се случва нещо, което освен отвлича мислите му от развода, само че и раздрусва живота му радикално. Синът му Александър умира в самолетна злополука. Изглежда предсказанието на Мария се е сбъднало и господ стартира да си събира вересиите.

След гибелта на 24-годишния Александър Аристотел към този момент не е същият. Губи желанието си за флиртове и апетита си към живота. Джаки се връща в родния Ню Йорк и стартира да води тежки договаряния с юристите на мъжа си по изискванията на идния бракоразвод. Междувременно Мария се пробва да не помни цялата лудница като се хвърля още веднъж стремително в кариерата си… и в обятията на различен мъж. Въпреки че сърцето й към момента принадлежи само и единствено на Онасис. През този интервал той се обажда единствено няколко пъти и двамата си приказват като доверени другари. Но Мария знае: в случай че единствено даже с половин дума Аристотел я помоли да се върне при него, тя ще захвърли всичко на секундата и ще го направи.

През ноември 1974 година, до момента в който е на турне в Япония, Мария получава известие незабавно да се обади в Париж. Първата й мисъл е, че нещо се е случило с Аристотел. Предчувствието й не я лъже. Казват й, че той е в болница в тежко положение в резултат на хронично автоимунно заболяване. Въпреки че са в бракоразвод и в неприятни връзки, Джаки е праволинейно до леглото му, само че не толкоз тъй като я е грижа за западащото му здраве. Иска да е сигурна, че личният състав няма да допусне до постройката натрапницата Калас, в случай че се появи.

Всъщност в откритата неприязън на Джаки към Калас няма нищо персонално. Напротив, някогашната Първа Дама даже се възхищава на отдадеността на певицата към брачна половинка й. Просто не желае хората да приказват с подигравка зад тила й, че не е взела ограничения да се оправи с любовницата.

Шест дни преди Онасис да почине, Джаки не е до леглото му. Когато положението му внезапно се утежнява, не могат да я открият по телефона. Сестрата на Аристотел, Артемис, звъни на Мария, която от дни седи затворена в парижкия си апартамент в обезпокоително очакване на вести. Казва, че в случай че желае да си каже последно довиждане с обичания, ще би трябвало да го направи в този момент. Мария съумява да се промъкне незабелязана около защитата и през служебния входа на болничното заведение се добира до стаята на Онасис. Заварва го съвсем в безсъзнание. Без да смее да го допре, единствено му прошепва: “Аз съм Мария – твоето канарче. ” Казва му още, че го обича в този момент и вечно, и си потегля.

Аристотел Онасис издъхва на 15 март 1975 година на 70-годишна възраст. Когато научават новината, Джаки незабавно си поръчва бутикова траурна рокля от новата сбирка на Валентино, а Мария въздъхва като че ли с облекчение: “Сега не ми остава нищо друго с изключение на да умра. ” Оттегля се в парижкия си апартамент и живее там като същинската скърбяща вдовица на умрелия магнат.

На 6 септември 1977 година Мария Калас умира ненадейно и при мистериозни условия. Дали е било естествена гибел или ликвидиране към момента никой не може да каже сигурно. Още по-озадачаващ факт е, че макар немалкото й благосъстояние, тя не оставя наследство. Затова и 12-те милиони отиват в ръцете на най-големите й врагове: някогашния й брачен партньор, който години наред паразитира върху сполучливата й кариера, и безсърдечната й майка, която по време на окупацията на Гърция през Втората международна война, я кара да “забавлява ” немски и италиански офицери в подмяна на храна и пари.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР