Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични,

...
Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични,
Коментари Харесай

400 дружества точат социалните системи само в София, алармира КТ Подкрепа

Тази концепция, че служащите ще спрат да си взимат болнични, тъй като няма да им се заплаща първият ден, по безумие е равна на концепцията да стартираме да удържаме по 20% от средствата от всички публични поръчки, с цел да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците. Това съобщи пред БНР президентът на КТ " Подкрепа " и член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт Димитър Манолов.

Той е безапелационен, че концепцията е в положение да разтресе страната и като цяло е глупава. По негови думи е разумно болничният да се заплаща от осигурителната система, защото всички плащаме осигурителни вноски за краткотрайна неработоспособност.

Някой се е схванал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, с цел да може някой да покаже какъв е мъж, засегнат е Манолов от предлагането.

Според него за някои хора точенето на обществените системи у нас се е трансформирало в доста порядъчен бизнес. Имало субекти, занимаващи се единствено с това, по негови думи. Той изясни, че има регистрирани сдружения, в които нормално са назначени възрастни хора, които се занимават единствено с отчитане на болнични листове - макар че не внасят никакви осигурителни вноски, теглят средства от системата.

По негови думи единствено в столицата на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 сходни сдружения.

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното през вчерашния ден предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР