Тази година започна страхотно за българския тенис. Макар, че сезонът

...
Тази година започна страхотно за българския тенис. Макар, че сезонът
Коментари Харесай

Годината започна страхотно за българския тенис, продължението ще разберем през февруари

Тази година стартира ужасно за българския тенис. Макар, че сезонът е доста необикновен и огромните шампионати ще бъдат доста по-малко от нормалното, мотивите за оптимизъм не са малко.

Пандемията за малко щеше да анулира първия шампионат от " Големия шлем " - Australian Open. Борбата на уредниците да получат позволение от способените органи на Зеления континент се увенча с триумф и шампионати при мъжете и дамите ще има. Двубоите ще стартират на 8 февруари, което е с 3 седмици по-късно от в началото плануваното. Това не може да се съпостави със закъснението на " Ролан Гарос " от 4 месеца или с анулацията на " Уимбълдън " 2020.

Състезателите са сложени в доста тежки условия, като една част от тях не могат даже да упражняват. Турнирният шеф Крейг Тайли е твърдо решен да не позволява пробиви в системата за сигурност и да сложи под минимално подозрение провеждането на Australian Open. Скъпоплатените експерти ще би трябвало да се примирят, тъй като по-добре е да има надпревари, в сравнение с да се върне времето от пролетта на предходната година, когато спортът беше спрян напълно. Нещо повече, по кортовете ще бъде допускана аудитория.
 Снимка 514714
Източник:

България ще има двама свои представители в Мелбърн. Високият ранкинг на Григор Димитров му подсигурява място на подложен, което се надяваме, че ще бъде предпазено със мощна игра. Турнирът в Австралия е доста сполучлив за бългaрския тенис ас. Хасковлията за 11-и следващ път ще взе участие в него. Той има полуфинал от 2017 година, когато изигра незабравимия петсетов мач с Рафаел Надал. Григор има четвъртфинали през 2014 и 2018 година. Единственото му отпадане в първи кръг е от французина Жулиен Бенето през 2013 година.

Димитров има 24 победи и 10 загуби в главната скица на Australian Open, което е успеваемост от 71%. За съпоставяне на " Уимбълдън " Гришо има победи в 60% от срещите. На US Open процентът е 58, на Ролан Гарос - 55. Живеещият в Монте Карло хасковлията ще бъде в допълнение подтикван и от своята обичана Лолита Османова, която дойде особено за задачата в Мелбърн.

Цвети Пиронкова стигна по сложния метод до Австралия. Тя направи възторг със завръщането си след майчинство и притегли вниманието върху себе си на спортната общност по света. Пиронкова справедливо стана " Спортист №1 на България " за 2020 година, в която ковида мина като ураган през международния спорт. Пловдивчанката получи " уайлд кард " за " Ролан Гарос ", само че австралийците в никакъв случай не биха отправили същата покана към състезател от България. Нашето момиче стисна зъби и преодоля квалификациите в Дубай. Класата на Пиронкова беше явна. Последната ѝ съперничка рускинята Маргарита Гаспарян е от доста високо равнище, само че страда постоянно от травми и по тази причина също се наложи да играе в пресявките.
 Сидни 2014
Източник:

Сидни 2014

Турнирът в Мелбърн не от сполучливите за Цвети, Тя е играла там 12 пъти от 2006 до 2017 година, като 8 пъти е отпадала във втория кръг и 4 пъти в първия. В Австралия пловдивчанката завоюва единствената си купа на равнище WTA. На шампионата в Сидни през 2014 година, тя, също както е сега, беше отвън Топ 100 и трябваше да стартира от квалификациите. Цвети направи ослепителен рейд, като на четвъртфинала се оправи с италианката Сара Ерани, на полуфинала с мощната чешка левичарка Петра Квитова, а на финала с бъдещата международна №1 Анжелик Кербер, която също играе с лявата ръка. Разбира се, че на идната година уредниците от Австралия не дадоха " уайлд кард " на Цвети да пази трофея си.

Турнирите от ATP и WTA в Австралия бяха анулирани при започване на 2021 година и това даде опция да възникне една нова конкуренция - ATP 250 в Анталия (Турция). Стечението на събитията вкара в квалификациите за това съревнование трима родни тенисисти. И те не пропуснаха шанса си да привлекат вниманието върху себе си.

Димитър Кузманов и Адриан Андреев освен преодоляха пресявките, само че записаха по една победа в главната скица. Мико отхвърли мощния сръбски тенисист Ласло Джере, а Адриан обърка сметките на домакините, елиминирайки локалната вяра Марсел Илхан. Организаторите погрешно си бяха създали сметките, че нашето момче ще бъде " лесна плячка " за техния представител. В квалификациите игра и Александър Лазаров, изнемощял трагично от австриеца Лукас Миедлер.

Андреев остана в Анталия с цел да играе в ежеседмичния шампионат на червени кортове, където жъне победа след победа. Очевидно тази конкуренция е под равнището на младия ни гений, само че въпреки това е прелестна опция за трупане на игрови опит и тренировки.
 Снимка 514709
Източник:

Кузманов, Андреев и Лазаров имат една доста виновна задача. През март в София те би трябвало да победят Мексико за " Купа Дейвис ", с цел да продължи изкачването на националния тим. Току виж и Григор Димитров се включил на последваща фаза, когато противникът ще бъде доста по-силен. Преди година в Австралия нашите национали направиха възторг и на косъм пропиляха " златния късмет " да попаднат в Топ 8 в света на шампионата ATP Cup. Сега те няма да вземат участие в тази конкуренция поради променените условия, макар, че в случай че се използваха критериите за " Купа Дейвис ", те трябваше да са в Мелбърн.
 Снимка 514708
Източник:

При дамите единственият шампионат с присъединяване на българки беше квалификацията за Australian Open в Дубай. Освен най-силната тенисистка в тази конкуренция - Цветана Пиронкова, присъединяване взеха Виктория Томова, Изабела Шиникова и Елица Костова.

И трите играха на равнище. Томова беше най-близо до квота за Мелбърн, само че загуби от спечелилата потока канадка Ребека Мартино. Шиникова съшо преодоля първия кръг, само че по-късно пропусна възможностите си против китайката Джиа-Джин Лу. Изабелла беше доста покрай поврат във втория сет. Костова имаше сложен чоп и загуби единствената си среща от германката Антония Лотнер.
 Снимка 281994
Източник:

Календарът е доста постен при дамите след рестарта на тениса, само че всяко присъединяване и оттова трупането на точки за пробив в Топ 100 ще бъде от голямо значение. Много забавно е къде уредниците ще слагат Цвети Пиронкова в главната скица на Australian Open. Не е загадка, че жребият в тенис шампионатите е мощно дирижиран и случайностите са съвсем изключени.

И по този начин в идващите месеци ни следва да разберем дали поговорката, че денят се познава от сутринта ще бъде годна и за родните тенисисти.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР