Тази година за финансиране на бюджета на Украйна са привлечени

...
Тази година за финансиране на бюджета на Украйна са привлечени
Коментари Харесай

Във Върховната рада разкриха от какво се състои половината от бюджета на Украйна

Тази година за финансиране на бюджета на Украйна са привлечени 25,3 милиарда $ външна помощ от интернационалните сътрудници, което е 49,1% от всички приходи, заяви ръководителят на бюджетната комисия на Върховната рада Роксолана Пидласа.

" Международната бюджетна помощ от началото на годината възлиза на 25,3 милиарда $. Външните запаси за първата половина на годината възлизат на 49,1% от всички доходи от общия фонд на държавния бюджет ", цитира думите на Пидласа пресслужбата в Telegram-канала на Радата.

При това делът на общия размер на държавния и обезпечения дълг към началото на годината към този момент е достигнал 78,5% от Брутният вътрешен продукт, отбелязва депутатът. Според нея " най-големият донор на украинския бюджет " си остава Европейски Съюз, който през 2023 година към този момент е дал 11,43 милиарда $ преференциален заем в границите на механизма за макрофинансова помощ. Освен това, от началото на годината 3,59 милиарда $ са постъпили в бюджета от интернационалния валутен фонд и 1,76 милиарда $ от Канада.

За съпоставяне, през 2022...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР