Тази година в столицата седмокласниците са с около 400 повече

...
Тази година в столицата седмокласниците са с около 400 повече
Коментари Харесай

И тази година ще може да се кандидатства със "слаб 2", но изборът на гимназии ще е малък

Тази година в столицата седмокласниците са с към 400 повече и в допълнение се резервира наклонността от последните години още най-малко към 500 възпитаници от обитаеми места отвън София да аплайват за местата в столичните учебни заведения. Така конкуренцията за елитните гимназии тази година може да се окаже още по-ожесточена от нормално.

Това разяснява по Българска национална телевизия шефът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Тя напомни, че балообразуването за кандидатстване след седмиклас има два съществени детайла - резултатите от националното външно оценяване (или от олимпиади и надпревари, включени в календара на Министерство на образованието и науката) и оценките по предмети от образованието в седми клас.

Заради смяната, въведена предходната година, и този път ще може да се кандидатства с двойка на матурата, само че изборът на гимназии за учениците с подобен резултат по-късно ще е мощно стеснен, разяснява Кастрева.

" Ако възпитаник заради някакви справедливи аргументи не може да се яви на национално външно оценяване, или получи доста много слаба оценка, т.е. 0 точки, той може да взе участие с точките които се приравняват от удостоверение за приключено главно обучение. Минималният брой точки, които се получават - за междинен 3 са 15, и оптималният - за отлична оценка са 50. В взаимозависимост от това кой е балообразуващият предмет в съответната гимназия, въпреки всичко с две тройки в свидетелството за приключено главно обучение, ученикът може да разчита да влезе някъде, само че естествено, че ще попълни места, които са останали свободни и правото му на избор ще бъде извънредно лимитирано ", разясни Кастрева

Миналата година нямаше седмокласници, които останаха отвън междинните учебни заведения, добави тя.

Важно е когато подреждат желанията си учениците и родителите им да са доста добре осведомени за опциите пред тях, предложи Ваня Кастрева. За матурите тя посъветва децата да не закъсняват, да не вършат каквито и да е опити за преписване или подсещане, да не нарушават дисциплината по време на изпита и да съблюдават прецизно инструктажа, който е наличен и на уеб страницата на МОН за информация на родителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР