Тази година Световният ден на околната среда – най-значимият международен

...
Тази година Световният ден на околната среда – най-значимият международен
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на околната среда с посланието „Да победим замърсяването с пластмаса“


Тази година Световният ден на околната среда – най-значимият интернационален ден за дейности, ориентирани към запазване на околната среда, ще премине под мотото  „ Да победим замърсяването с пластмаса “.

Тази година най-значимият интернационален ден за дейности, ориентирани към запазване на околната среда, ще се концентрира върху решенията за замърсяването с пластмаса в границите на акцията #BeatPlasticPollution. Тя се застъпва за екологична смяна в международен мащаб, като приканва хората да се замислим по какъв начин можем да променим всекидневието си, с цел да понижим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и човешкото здраве.

Светът е залят от пластмаса. Всяка година се създават повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се употребяват единствено един път. От тях по-малко от 10 % се рециклират. Приблизително 20 милиона тона от пластмасовите произведения попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в отровен пушек, което я прави една от най-сериозните закани за планетата.

#BeatPlasticPollution слага фокус върху стъпките, които държавните управления и бизнесът подхващат, с цел да обединят старания за разрешаване на тази рецесия. Световният ден на околната среда активизира дейности от всяко кътче на света с напомнянето:
Време е да ускорим прехода към кръгова стопанска система. Време е да победим замърсяването с пластмаса.
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова ще сервира одобрение във връзка празника по време на Годишното осведомително събитие на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, което е част от честванията за Световния ден на околната среда и ще се организира на 5 юни (понеделник), от 18,00 часа в Южния парк в София, вход от ул. „ Нишава “.

Световният ден на околната среда се координира от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда и се организира годишно от 1974 година насам, като се е трансформирал в една от най-големите интернационалните платформи с милиони хора от целия свят, обединени в отбрана на планетата. С присъединяване на над 150 страни, този интернационален ден на Организация на обединените нации ангажира държавните управления, частния бранш, гражданското общество, учебни заведения, известни персони, градове и общности, като покачва осведомеността и отбелязва дейностите за запазване на околната среда.

Следващите 10 години ще имат най-голямо значение за попречване на пагубните промени. До 2030 година би трябвало да се понижат сензитивно излъчванията на парникови газове, да се създадат решаващи стъпки за унищожаване на бедността, в битката с заболяванията, опазването на биологичното многообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР