Тази година Световният ден без тютюнопушене е на 16 ноември

...
Тази година Световният ден без тютюнопушене е на 16 ноември
Коментари Харесай

Дарете парите за днешните цигари за благотворителност

Тази година Световният ден без тютюнопушене е на 16 ноември – отбелязва се в третия четвъртък от ноември.
От Сдружението " България без пушек " са решили този път да отбележат този ден с една първа по рода си самодейност. Те приканват пушачите да спрат цигарите единствено през днешния ден, а парите, които другояче дават за цигари, да дарят за благотворителна самодейност.

Кампанията към този момент е подкрепена със декларирано присъединяване от магазини, образователни, лечебни и даже нощни заведения, както и от дребни и по-големи компании.

При тях има оставени на видно място обозначени кутии, в които искащите оставят сумата, която дават за цигари за един ден (предполага се, че те я икономисват като през днешния ден се отхвърлят от пушене).
Според доктор Маша Гавраилова - ръководител на Сдружението " България без пушек ", у нас Световният ден без тютюнопушене до момента беше просто ден, в който правехме рекапитулацияна свършеното в битката против тютюнопушенето, в този момент започваме да влагаме благотворителността и по този начин ще бъде отсега нататък.

Инициативата е по образеца на американеца Артър Малейни. През 1971 година в град Рандолф той призовал съгражданите си да не пушат 1 ден, а със спестените средства към локалното учебно заведение основали фонд за стипендии.

В България през днешния ден се чака се участниците в акцията да снимат това, което се случва в тяхната организация, добавя доктор Гавраилова.

Разбира се от сдружението и сътрудниците в коалиция „ Живот без тютюнев пушек “ употребяват случая и този ден да напомнят вредата от пушенето като извършител на онкологични и заболявания, свързани със сърдечно-съдовата и дихателната система.
Специалистите настояват  институциите да ползват по-строг надзор ,при спазването на ограничаващите наредби, законотворците да вкарат забрани на рекламата на цигари, а 1% от приходите от акциза да се отделя за превъзмогване на зависимостите от никотин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР