Тази година, студентският празник няма да премине с шумни купони

...
Тази година, студентският празник няма да премине с шумни купони
Коментари Харесай

8 декември без купон: Студентите вдигат наздравици по стаите в хотелите

Тази година, студентският празник няма да премине с шумни купони и претъпкани заведения за хранене в цялата страна, както се случваше до момента. Заради епидемията и затворените заведения, доста младежи ще се почерпят небрежно и на крайник, а други ще си останат у дома.
Все отново и тази година, бохемски настроените откриха малка врата и резервираха по стаи в къщи за посетители в известни курорти като Банско, Добринище, Жеравна, Боровец, Трявна.
Резервациите обаче са извънредно малко - в Боровец са направени към 50-ина, а в Банско - към 100-150, настояват туроператори. В Пампорово обстановката не е по-добра.
Навсякъде обаче е неразрешено събирането на повече от 15 души на частно тържество. Униформени към този момент предизвестиха, че ще обикалят по местата, където се чака скупчване на младежи и при нарушаване на ограниченията, следват санкции.
Проверките за скупчване на младежи и нарушение на възбраните започнаха още през вчерашния ден по къщи за посетители и хотели в цялата страна. Предвиждат се санкции от 300 до 1000 лв. за нарушителите, а до 2000 за притежателите. При наново нарушаване, глобите скачат до 5 000 лв..
Не е ясно тъкмо по какъв начин ще отпразнуват дълго чаканата дата академичната юноша – дали ще поръчват храна и напитки по стаите, или ще се събират на дребни групички някъде на открито.
Още преди 10-ина дни, притежателите на хотели и къщи за посетители показаха недоумението си, че макар че им позволиха да работят, заведенията и механите в постройките са затворени и действително активността им се обезсмисля.
Въпреки рестриктивните мерки, студентите ще опитат да запазят празничния дух, въпреки че ще отбележат по-скромно празника. Някои даже не скриха, че мнозина въобще не знаят какво честват, а свързват датата единствено с алкохол и обилни трапези.
Всъщност историята на студентския празник в България стартира преди 117 години. На 8 декември през 1903 година за първи път е маркиран празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет „ Климент Охридски ". Честването е във връзка на 15-годишния му празник, а датата е избрана от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 година
Първоначално Софийският университет е бил основан като Висш педагогичен курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 година тогавашното Народно заседание регистрира положителните първични резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше учебно заведение.
През 1920 година у нас се появяват още два университета - сегашните УНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се усилва от ден на ден и повече, само че студентите резервират датата 8 декември за своя празник.
След 1944 година е изработен опит за смяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност, само че концепцията не става известна, тъй като студентите към този момент са възприели 8 декември като собствен празник. Така през 1962 година той е публично възобновен.
На 28 октомври 1994 година Съветът на ректорите взема публично решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.
Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават 8 декември като празник на всички студенти в у нас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР