Тази година стартира с динамичен имотен пазар и тази активност

...
Тази година стартира с динамичен имотен пазар и тази активност
Коментари Харесай

Имотният пазар у нас остава добре балансиран

Тази година започва с динамичен заможен пазар и тази интензивност се резервира през цялото първо тримесечие, трансформирайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше доказано и от данните на Агенцията по вписванията, които демонстрираха растеж на размера продажби във водещите градски пазари.

" През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в огромна степен беше предстоящо предвид на към момента ниските лихвени проценти по заемите, растящите приходи, забавянето на инфлацията и темпа на повишаване на цените на парцелите от една страна и предстоящото ни приемане в еврозоната от друга ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на " Бългериън пропъртис " (Bulgarian Properties), представена в прессъобщение на компанията и Българска телеграфна агенция. 

" Същевременно тази нова скорост способства за ускорение на повишаването на цените след закъснение в края на 2023 година Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където растежът в края на 2023 година беше към 3 на 100 на годишна база, а 2024 година започва с растеж от близо 7 на 100 ", добавя тя.

Все още няма никакви индикации за закъснение на кредитната интензивност на банките и повдигане на лихвените проценти. Това подтиква както търсещите личен дом, по този начин и тези, които желаят да се снабдят с втори дом или ваканционно жилище, счита специалистът.

Данните на Българска народна банка сочат, че междинният лихвен % на новоотпуснатите жилищни заеми в лв. е 2,54 на 100 през февруари, което е съпоставимо с равнищата от началото 2023 година, а при евровите заеми даже има спад на лихвения % и той към този момент е под 3 на 100. В резултат не престават да нарастват размерите новоотпуснати заеми. Регистрираният растеж през първите два месеца на тази година е с близо 41 на 100 на годишна база.

Средни цени и растеж на цените в София

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 година жилища в София по данни на " Бългериън пропъртис " е 1 650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м при започване на 2023 година Така годишният растеж на цените в столицата се форсира номинално до 6,8 на 100 след закъснение в края на 2023 година

Средната обща цена на закупените жилища остава на равнища към 137 000 евро.

Обеми продажби

Изчисленията на компанията по данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в София бележат първи растеж след няколко следващи тримесечия на спад от 2022 година насам. Вписани са 7298 имотни покупко-продажби при 6381 през 2023 година Така записаният растеж е с 14,4 на 100 на годишна база, което е едно от най-големите повишавания на покупко-продажбите в София, а като размер подрежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар. Данните на компанията също сочат растеж на покупко-продажбите в София, като този растеж е към 20 на 100, включвайки и покупко-продажбите с жилища в новостроящи се здания.

Достъпност на жилищата в София

Стойността на коефициента на досегаемост на " Бългериън пропъртис " в края на 2023 година спадна до 1,03. Това сочи, че достъпността на жилищата в столицата се е подобрила, защото приходите нарастват по-бързо от цените. Средната работна заплата в София доближи 3025 лева през последното тримесечие на 2023 година и по този начин за закупуване на 1 кв. м жилищна повърхност в София са били нужни към 1 междинни месечни софийски заплати. За съпоставяне, през 2008 година (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3,4 заплати за същата повърхност.

Предпочитани квартали и цени на парцелите в тях

Данните на компанията сочат, че междинните цени в най-популярните квартали на база действително подписани покупко-продажби са:

• " Банишора " - 1615 евро/кв. м.

• " Малинова котловина " - 1400 евро/кв. м.

• " Кръстова вада " – 1935 евро/кв. м.

• " Овча купел " – 1440 евро/кв. м.

Активност и покупки на жилища има в цяла София, като и през тази година се резервира наклонността за липса на задоволително предложение на второстепенен пазар, въпреки изискванията за продажба на парцел да са отлични.

Същевременно новото строителство се развива и се пробва да предложи на пазара нужното количество жилища, което да отговори на търсенето, а желанията на купувачите несъмнено са към ново строителство. Именно по тази причина, плановете не престават да се продават още в ранен стадий на строителството и доста от постройките биват изцяло разпродадени още при постигане на Акт 14.

Параметри на закупените жилища

Двустайните и тристайните жилища са най-търсени и преобладават пазара. Делът на закупените двустайни жилища е 57 на 100, а на тристайните – 40 на 100, което съвсем не остава дял на други по-големи или по-малки жилища. Това демонстрира, че търсенето на огромни жилища, което се появи след пандемията, е намаляло. Същевременно, тристайните жилища държат един забележителен дял от търсенето, което демонстрира, че на пазара са дейни хора, които купуват за лично прилагане.

Изводи и вероятности

Наблюдаваме мощен старт на поредна сполучлива за имотния пазар година. Такива са упованията ни на база първите данни, които излизат за пазара, разяснява Стойкова.

Факторите, които въздействат върху жилищния пазар, към момента имат удобно влияние. Положителен стопански напредък, ниска безработица, растеж на приходите, ниски лихвени проценти по ипотечните заеми – всичко това дава отлични условия за вложения в недвижими парцели. Забавянето на инфлацията отслаби и резултата й върху пазара, само че нейното място заеха страховете и опасенията от приемането ни в еврозоната и по какъв начин това ще се отрази върху цените на парцелите и спестяванията на хората.

Всичко това ни кара да мислим, че търсенето ще остане огромно и в следствие растежите в цените ще бъдат малко над предстоящите равнища от 5-10 на 100. Като цяло обаче имотният пазар остава добре уравновесен и дава благоприятни условия за подписване на положителни покупко-продажби и през 2024 година, разяснява Стойкова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР