Тази година се навършват 115 години от откриването на механизма

...
Тази година се навършват 115 години от откриването на механизма
Коментари Харесай

14 интригуващи факта за механизма от Антикитера

Тази година се навършват 115 години от откриването на механизма от Антикитера. Механизмът е един от най-необичайните артефакти, който интригува археолози и историци в продължение на десетилетия. Представяме ви 14 любопитни обстоятелството за механизма, именуван „ първият компютър “.

1. Механизмът от Антикитера е открит в потопен транспортен съд от римската ера и е наименуван на името на гръцки остров. Разположен в Бяло море сред Гърция и Крит, Антикитера е остров, чието име в превод значи „ против Китира “ или „ назад на Китира “(Китира е различен, доста по-голям остров). Счита се, че корабът е бил римски и когато потъва тъкмо до брега на острова в средата на 1 век пр.Хр, на него има голямо количество артефакти, датиращи от 4 век пр.Хр.

2. Първото проучване на кораба убива един гмуркач и сковава двама други. През 1900 година гръцки гмуркачи откриват потъналия транспортен съд. Когато първият от тях, който се отправил към кораба, се върнал и споделил, че е разкрил голям брой артефакти и даже трупове на коне и хора, капитанът предположил, че гмуркачът е изпитал това опияняващо възприятие, което човек изпитва, когато се намира на по-голяма дълбочина под водата. По-късно мъжът се оправил, само че проучванията на кораба през 1901 година предизвикали гибелта на различен мъж и парализа на други двама.

3. Възможно е да са забъркани трима значими римляни. Астрофизик от Атинския университет споделя теорията си през 2006 година, съгласно която корабът, на който е открит механизмът е пътувал към Рим за церемониал в чест на император Юлий Цезар през 1 век пр.Хр. Според друга доктрина корабът е носел плячка, взета от римския император Сула към Атина през 87-86 година пр.Хр. В същия този интервал Цицерон загатва за машинален планетариум, наименуван „ сфера на Архимед “, който показвал по какъв начин Слънцето, Луната и планетите се движат по отношение на Земята. По-новите проучвания обаче демонстрират, че корабът евентуално е бил на път за Рим от Турция. Пътят на кораба е мъчно да бъде проследен, защото Бяло море е значим и постоянно употребен път за мореплаване по това време.

Копие на механизма, направено през 2007 година

4. Важността на механизма от Антикитера не била осъзната в продължение на 75 години. Уникалният предмет от бронз и дърво е открит дружно с голям брой мраморни плочки, монети, стъклария и керамика. Тъй като всички останали артефакти изглеждали по-ценни, механизмът бил подценяван до 1951 година. След още 2 десетилетия на изследвания, излиза първата обява по отношение на механизма (през 1974 година), написана от историка Дерек Прайс. Той обаче не съумява да довърши работата си, тъй като умира през 1983 година, без да разбере по какъв начин работи устройството.

5. Жак Кусто и Ричард Файнман са мощно впечатлени от механизма от Антикитера

Жак Кусто – известният морски офицер и неговият екип изследват кораба през 1976 година – малко след първата обява на Прайс. Те откриват монети от 1 век пр.Хр и няколко по-малки бронзови части от механизма. Няколко години по-късно забележителният физик Ричард Файнман посещава Националния музей в Атина. Той е извънредно отчаян от самия музей, само че написа за механизма от Антикитера, че е „ толкоз друг и невероятен, че наподобява неосъществим “.

6. Механизмът от Антикитера постоянно е именуван „ първият компютър “

Преди цифровите компютри, които използваме през днешния ден, имаше аналогови. Механизмът от Антикитера се смята, че е предопределен за пресмятане на дати и предсказание на астрономически феномени, по тази причина е именуван най-ранният аналогов компютър.

7. Възможно е основателят на тригонометрията да е изобретил и механизма

Хипарх е прочут най-вече като античен астроном. Той е роден в днешна Турция през към 190 година пр.Хр. Работил е и е преподавал основно на остров Родос. Хипарх е един от първите мислители, които допускат, че Земята се върти към Слънцето, само че по този начин и не съумява да го потвърди. Той основава първата тригонометрична таблица в опитите си да реши дилемите, свързани със сферите и точно заради тази причина е прочут като бащата на тригонометрията. Поради тази причина и поради това, че Цицерон загатва за планетарно устройство, основано от Посидоний, който наследява Хипарх в учебното заведение в Родос след гибелта му, механизмът от Антикитера постоянно се приписва на Хипарх.

8. Механизмът е толкоз софтуерно напреднал, че нищо не може да се равнява на него през идващите 1500 години. Той се състои от минимум 30 бронзови зъбни колела в дървен резервоар, който има размери на кутия за обувки. Часовниковият механизъм е прекомерно напреднал за времето си. Чрез завъртане на една дръжка се задействат зъбните колела, които от своя страна завъртат серия от циферблати и пръстени, на които има надписи и обяснения на гръцки зодиакални знаци и египетски календарни дни. Подобни астрономически часовници не се появяват в Европа преди началото на 14 век.

9. Механизмът е планиран, с цел да отбелязва целогодишни събития, сезони и фестивали. Той наблюдава лунния календар, предвижда затъмнения и обрисува позицията и етапите на Луната. Освен това, демонстрира и античните фестивали като Олимпийските игри. Потребителят би могъл да планува сезоните, които биха били положителни за селското стопанство. Но най-сложното нещо, което механизмът прави, са лунните калкулации – той може да разбере етапа на Луната в даден миг и да моделира нейната елиптичната орбита.

Копие на механизма, намиращо се в Националния археологически музей на Атина

10. Механизмът от Антикитера има и надписи. Те са върху бронзовия панел на гърба на механизма и допускат, че основателят му е написал или инструкциите му за приложимост или пояснения на това, което потребителят вижда. Надписът, който е на древногръцки, загатва циклите и някои други функционалности на механизма. Текстът не изяснява по какъв начин съответно да се употребява предмета, само че самата му приложимост изисква някакви знания по астрономия.

11. Никой не знае кой е употребявал този механизъм. Много от функционалностите му към този момент са известни, само че никой не знае къде, при какви условия и най-много от кого е употребен. Учените допускат, че се е употребявал при преподаване или че е бил нещо като първокласен апарат в дома на някоя богата фамилия.

12. Учените обаче са покрай откриването на мястото, на което е основан механизма. Последните разбори на надписите, направени от Александър Джоунс и сътрудниците му, демонстрират, че механизмът може да наблюдава минимум 42 разнообразни календарни събития. С тези дати Джоунс пресмята, че основателят му евентуално се е намирал в Родос или някъде в този район.

13. Механизмът от време на време е успявал да предскаже бъдещето. Устройството употребява 3400 гръцки знака, въпреки че евентуално липсват още хиляди, заради това, че артефактът не е цялостен. Джоунс и екипът му откриват, че механизмът демонстрира цвета и размера на затъмнението. Гърците вярвали, че характерностите на затъмненията са свързани с положителни или неприятни събития. Поради това, разбирайки за особеностите на затъмненията, човек е можел частично да разбере и някои бъдещи събития.

14. Движението на планетите е било показвано от механизма с акуратност до 1 градус в продължение на 500 години. Той разполагал със стрелки за Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн – всички планети, които били забележими в небето, както и с въртяща се топка, която показвала етапите на Луната. Тези елементи не са непокътнати, само че текстът удостоверява, че планетарното придвижване е било изчислявано математически с акуратност до 1 градус.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР