Тази година се навършва половин век от откриването на операта

...
Тази година се навършва половин век от откриването на операта
Коментари Харесай

Операта в Сидни става на 50 години

Тази година се навършва половин век от откриването на операта в Сидни. Сградата е освен визитна картичка на страната пред света, само че и културно завещание на ЮНЕСКО, като се подрежда до Пирамидите в Египет и комплекса Тадж Махал в Индия.

През октомври 1973 година Кралица Елизабет II тържествено открива операта в Сидни. Дело на датския проектант Йорн Утсон, постройката се трансформира в емблема. Утсон печели най-престижната премия за архитектура „ Прицкер “, а Юнеско вписва операта като международно културно завещание.

 
Съдиите, които избраха плана, оцениха новаторския му дизайн, по какъв начин се вписва в красивото пристанище на Сидни. Самата постройка е като статуя, предмет на изкуството сама по себе си. Тя е издигната, с цел да се трансформира в дом на театралните изкуства.
Лора Матарезе, управител „ Културно завещание “

70-годишният Питър Тъкър работи в операта от самия ѝ градеж, когато е едвам на 19.

 
Когато работех тук, всичко беше единствено скеле и имаше огромна солидна защитна мрежа, която, в случай че някой паднеше, го улавяше. След това внезапно всичко изчезна и на сцената се появиха музиканти, които свирят. Никога преди не бях чувал цялостен оркестър, само че това беше доста впечатляващо.
Питър Тъкър, виновен наблюдаващ

По проект градежът е трябвало да приключи през 1963, само че е лишило в допълнение 10 години поради забавяния и надхвърлен бюджет. Първоначално държавното управление е считало, че сметката ще бъде 7 млн,, оказали са се 102.

През годините редица известни персони са се качвали на сцената на операта. През 1980 година Арнолд Шварценегер печели последната си купа на " Мистър Олимпия ", а през 1990 година неотдавна освободеният Нелсън Мандела приказва пред 40 000 души, събрали се на външните стълби.

За първи път в историята операта затвори през март 2020 година поради Коронавирус пандемията, само че пък времето беше употребявано за главен ремонт на Концертната зала, която съгласно музикантите към този момент дава надалеч по-качествена звучност.За отбелязване на 50-годишнина са проведени към 250 представления и събития, показани от австралийски и интернационалните актьори.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР