Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май

...
Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май
Коментари Харесай

За първи път 24 май става официален празник в Сърбия

Тази година Сърбия за първи път ще чества 24 май като ден на славянската книжовност, а от идната година този ден ще стане формален празник на страната. Това заяви в Белград Никола Селакович, който е секретар на сръбския президент Александър Вучич. Селакович, дружно с българския вицепрезидент Илияна Йотова сервираха цветя пред паметника на Кирил и Методий в сръбската столица.
Йотова беше на посещаване в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя.
" За нас това е необикновен знак, че към този момент 24 май ще можем да честваме дружно с нашите сръбски другари, а от следващата година той ще бъде и неработен формален празник ", съобщи тя, представена от Българска национална телевизия.
" Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са знак на началото на славянската книжовност и култура. Наистина до момента не сме отбелязвали празника по най-достойния и подобаващ метод, както останалите славянски нации, тъй като сърбите честваме и Свети Сава като собствен народен просветник. Но това не понижава смисъла на делото на светите братя Кирил и Методий. По самодейност на президента Вучич ще бъде препоръчан проектозакон за честването на 24 май като държавен празник ", добави Селакович.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР