Тази година през юни се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през юни се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Прогноза за времето за месец юни 2018 г.

Тази година през юни се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22°, по долината на р. Струма - към 23°, за високите полета - сред 17 и 19°, а за планините - сред 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 10° и 15°, а най-високите - сред 31° и 36°. Такава е прогнозата за времето през юни, оповестиха за Агенция „ Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
И през юни ще се резервира наклонността за неравномерно систематизиране на преваляванията. В западната половина от страната месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, а в източната - преваляванията ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната нормата на преваляванията в равнините е сред 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - сред 30 и 50 л/кв.м, а в планинските региони - от 70 до 130 л/кв.м.
Юни ще стартира с топло време и оптимални температури сред 29° и 34°. Ще бъде най-вече слънчево, в следобедните часове с краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места ще превали временен дъжд с гръмотевици. През идващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди среднощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична активност и градушки. В обособени дни се чакат интензивни превалявания. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и валежите ще бъдат на по-малко места.
През второто десетдневие температурите ще се задържат към естествените за интервала. През множеството дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни валежи и гръмотевична активност. Слънчеви часове ще има преди пладне.
През третото десетдневие температурите релативно ще се покачат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, валежи и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма възможност към 22 и 24-ти юни.
Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Характерно събитие са градушките. Обикновено дните с дъжд са от 7 до 10, а в 2-3 дни дъждът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има доста слънчеви дни и температурите доближават типично летни стойности.
В началото на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 17 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 6.06 - последна четвърт, 13.06 - новолуние, 20.06 - първа четвърт, 28.06 - пълнолуние.
Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 13 ч. и 7 мин., когато е лятното слънцестоене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР