Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3

...
Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3
Коментари Харесай

Веднага пуснете отпуск в тези 3 дни през май и почти няма да работите

Тази година празниците са подредени по този начин, че в случай че вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни

Остават десетина дни до майските празници и надлежно до поредицата от почивни дни. През месец май формалните почивни дни и празници са 6 през целия месец, а работните дни - 19. 1 май (сряда) е Ден на труда и е формален почивен ден. 3 май (Разпети петък) и 4 май (Велика събота от Страстната седмица), също се водят публични почивни дни за Великден. На 5 май (неделя) е и самият Великден, когато православното общество отбелязва Възкресение Христово. Тази година обаче ден след Великден на 6 май е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската войска, пресметна Българска национална телевизия.

Има и още два месеца с по 19 работни дни тази година. Това са септември и декември. През септември поради Деня на Съединението и Деня на Независимостта, а през декември - поради коледните празници. Тази година празниците са подредени по този начин, че в случай че вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни.

Тази година Великден съответствува с 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Българската войска, а 1 май - Ден на труда е формален почивен ден. Така от почивните дни при започване на месец май, единствено 2 май е работен, а до неотдавна беше и образователен. Кметовете по региони могат по лично убеждение да вземат решение дали въпросният ден да бъде неучебен. Вече огромна част от локалните управници оповестиха, че са взели решение, учениците да имат по-дълга почивка.

И по този начин, в случай че си вземете 2, 7, 8, 9 и 10 май (само 5 дни отпуск), в действителност ще почивате близо 2 седмици, като ще имате разполагаем 2 уикенда. Ако имате опция, може да си вземете още и 29 април (понеделник) и 30 април (вторник) и ще имате 16 цялостни почивни дни.
Така последният ви работен ден ще бъде 26 април и ще се върнете на работа чак на 13 май. И всичко това единствено със 7 дни отпуск.

Работа в ден, който е разгласен за формален празник, се заплаща двойно. Двойна заплата би се дължала, когато служителят по график би трябвало да работи в празничния ден.

Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа, законът изисква да му бъде платена четворна отплата. Това е по този начин, защото 100% нарастване за ексклузивен труд се пресмята върху естествената отплата за работа в формален празник, която, както казахме, е удвоената дневна заплата.

Работата по време на публични празнични дни постоянно е съпроводена и с полагане на ексклузивен труд, за който законът е планувал увеличено възмездяване. Когато служителят работи над откритото за него работно време в работен ден, работодателят му дължи заплащане с 50% нарастване за всеки час ексклузивен труд.

Ако работата е в почивни дни, то нарастването е със 75%. За ексклузивен труд в формален празник работодателят би трябвало да заплати нарастване от 100%. Тези две учредения (увеличено възнаграждение за ексклузивен труд и увеличено възнаграждение за работа по време на формален празник) са разнообразни и за всяко от тях служащият или служителят следва да бъде удвоено заплатен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР