Тази година популярният великотърновски музикант Петко Савов празнува 10-та годишнина

...
Тази година популярният великотърновски музикант Петко Савов празнува 10-та годишнина
Коментари Харесай

Великотърновският музикант Савов отбелязва 10 години на професионалната сцена

Тази година известният великотърновски музикант Петко Савов чества 10-та годишнина от старта на професионалната си кариера. Изпълнителят отбелязва юбилея с поредност от концерти във Велико Търново, София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас.

Концертите, някои от които към този момент се състояха, са част от следващото национално турне на музиканта, което в границите на календарната година ще премине през всички по-големи градове в страната. В концертите присъединяване вземат и няколко известни реализатори, с които Савов работи през последните няколко години. Това са победителката в първия сезон на „Гласът на България ” Стелияна Христова, най-обичаната великотърновска певица и една от живите митове на пиано бар културата у нас – Мирела Величкова, някогашния фронтмен на столичната ню уейв група „ Мъртви Поети ” и сегашен оперен тенор Момчил Караиванов и други

Годишнината Савов ще означи и с следващ видеоклип и чисто нов сингъл, които ще показа на специфична премиера и концерт – промоция, в известен великотърновски клуб.
За старт на своята професионална кариера и дебют на огромната сцена Савов дефинира лятото на 2008 година. Именно тогава на бял свят се появява първата му авторска ария „Чужди Неща“. Песента е записана и показана в ефира на Българското Национално Радио и се трансформира в първия формален сингъл на изпълнителя.

 музикант Петко Савов Появата на песента има забавна предистория. В средата на миналата година Савов взе участие в следващото издание на емблематичния „ Поп Рок Фест Несебър ” с авторската си ария. Изпълнението му тогава впечатлява представителите на БНР в журито, които вземат решение да му връчват специфичната премия на националната медия, а точно продуциране на песента. Няколко месеца по-късно песента е записана с нов аранжимент в студиото на БНР. „Чужди Неща“ проехтява за пръв път в народен ефир, в предаването на БНР „ Музикална Стълбица ” на 31 юли 2008 година. Следва реализация на видеоклип към песента, показване във всички останали национални и районни медии в страната и се трансформира в първия шлагер и визитна картичка на изпълнителя.

Следват синглите „ Признание ”, „ Искаш ли ” и „ Ти не разбра ”, всички по музика и текст на Савов и трансформирали се в шлагери и обичани песни на хиляди фенове на българската музика. Музикантът осъществя видеоклипове към всеки от синглите си.

С песните си Савов съумява да завоюва редица интернационалните награди и самопризнание. Награждаван е неведнъж като създател и реализатор и като живописен началник. Печели първите места на съвсем всички състезания и фестивали във Велико Търново и района. Носител е още на „ Златен Орфей ” и наградата „ Национален първенец ” от фестивала „ Евро Фолк ”, Голямата премия „ Гранд При ” от интернационалния конкурс „ Короната на Търновград“, Награда на Съюза на Артистите в България и доста други.

През 2015 година песента „ Искаш ли ” се трансформира в Хит номер 1 и оглавява класацията за българска музика „ НОВО 10+2 ” на Българската Национална Телевизия (БНТ 2 и Българска национална телевизия СВЯТ).
В същата година Савов е номиниран за премията „ Култура ” на Община Велико Търново.
През годините Савов е осъществил стотици концертни изяви и участия в цялата страна. Работи интензивно и на клубната сцена, която се е трансформирала в съществена за огромна част от родните звезди, през последните години. Създава редица атрактивни шоу стратегии, съумява да провежда и осъществя четири национални турнета.

Савов има приключена магистърска степен в Музикалната Академия в Пловдив (АМТИИ), а от 2013 година е учител към катедра „Музика“ на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР