Тази година Международният икономически панаир в Мостар ще е нещо

...
Тази година Международният икономически панаир в Мостар ще е нещо
Коментари Харесай

Борисов отива в Мостар на среща за Косово с Вучич и вечеря с балкански лидери

Тази година Международният стопански панаир в Мостар ще е освен това от най-мащабното комерсиално ревю на Босна и Херцеговина.

Причината е, че около откриването му министър председателят Бойко Борисов ще се събере с водачи от няколко западнобалкански страни на вечеря и двустранни срещи, поради които ще е в един от най-живописните градове на страната през днешния ден и на следващия ден.

За пътуването на Борисов дълго нямаше публично известие на Министерския съвет, а единствено неофициални изявления. За него пишат и медии в Сараево и Баня Лука и означават обстоятелството, че министър председателят на страната ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз идва на сходни срещи във време, когато се приказва за интеграцията на района, месец и половина преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София..

Кой ще е на срещите

В програмата на Борисов съгласно сараевски издания има диалози с хърватския член на президентството на Босна и Херцеговина, Драган Чович (който доникъде на март беше и негов председател) през днешния ден в 18:15 ч. българско време. Утре той би трябвало да се срещне със сръбския президент Александър Вучич на откриването на панаира в Мостар (Сърбия е тазгодишният сътрудник на събитието).

Според " Танюг " двамата ще беседват за " съответни инфраструктурни и енергийни планове ". Други сръбски и български издания приказват за Косово като тематика на диалог, а в. " 24 часа " писа, че Вучич е изискал срещата с Борисов, с цел да получи подпомагане на фона на напрежението сред Белград и Прищина от последните седмици.

Каквато и да е истината, двамата ще имат опция за взаимоотношение оттатък формалните двустранни канали. Ще ги събере вечеря в един от най-известните заведения за хранене край Мостар с представители на общо четири западнобалкански държви (една членка на Европейски Съюз и 3 с вяра за присъединяване). Радио и телевизия Република Сръбска (РТРС) изброява в листата на участниците домакина Драган Чович, водачите на Хърватия (премиера Андрей Пленкович), Сърбия (президента Вучич), Черна гора (президента Филип Вуянович) и ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Там ще са и други босненски представители - ръководителят на федералния парламент Боряна Крищо и президентите на двете съставни елементи на страната, Милорад Додик (Република Сръбска) и Маринко Чавара (Федерация Босна и Херцеговина). Според босненското онлайн издание Klix значими за Босна и Херцеговина тематики " няма да са на дневен ред " поради отсъствието на основни политици като председателстващия (от средата на март) босненското президентство Бакир Изетбегович и члена му от Република Сръбска Младен Иванич. Те няма да пътуват до Мостар нито за вечерята, нито за панаира.

Мирише на избори

" Мостар от на следващия ден е културно, политическо и икономическо средище, " написа босненското издание " Вечерни лист ". " Много е значимо, че на тази среща идва българският министър председател Борисов, чиято страна ръководи Европейски Съюз и която добре посочи смисъла на интеграцията на Западните Балкани и на самата Босна и Херцеговина. "

Дали обаче тази интеграция подтиква политически промени и спор какво би трябвало да се промени в най-трудно управляемата балканска страна? " В множеството страни в района този небосвод - 2025 година - значи сериозен размисъл какво би трябвало да се направи, от кого и по кое време. Тук обаче сме в калъпа на единствения времеви небосвод, с който се преценяват нашите политически елити и това е хоризонтът на предизборните акции, " сподели за " Дневник " Лейла Рамич-Месихович, изпълнителен шеф на изследователския център Foreign Policy Initiative - Bosnia-Herzegovina. Тя има поради и идните национални избори през октомври. " Макар в декларативен смисъл европейската интеграция да е безспорен приоритет за страната, това не се отразява нито в дейностите, нито в практиките на сегашните политически водачи. "

По-рано " 24 часа " писа, че сегашният босненски министър председател Денис Звиздич е изискал българска помощ, с цел да бъде пренаписан Изборният кодекс на Босна и Херцеговина. Според Лейла Рамич-Месихович сходна молба не е на дневен ред (не и от централните власти), само че не е изключено да се стигне до разглеждането ѝ по-късно - на срещата в София. " Сараево не е отправяло такова искане до София, доколкото знам. Има обаче политически сили, които имат избрана и задоволителна власт, с цел да изискат това по време на срещата, в коридорите ѝ като нещо, което би трябвало да се приоритизира. "

Прелюдия към срещата в София

Дали и какво ще приказват Борисов и Вучич за Косово? Самият сръбски президент предходната седмица даде сигнал, че срещата в Мостар ще даде начало на редица значими диалози по тематиката. На конференция с водача на босненските сърби Милорад Додик (издействал 5 млн. евро помощи за Република Сръбска) предходната седмица Вучич разгласи, че няма решение дали Сърбия ще участва на срещата в София на 17 май и че до тогава има време и " други срещи ", които би трябвало да се случат.

По думите му става дума за " доста значими " срещи на 10, 11 и 12 април, а на тях ще се приказва и за Косово. След Мостар за Вучич следва " дипломатическа совалка " из Европа - той ще беседва с водачи като немския Ангела Меркел (по нейна покана), френския президент Еманюел Макрон и висшия представител на Европейски Съюз във външната политика Федерика Могерини.

 Стари мост на р. Неретва в Мостар.
© Associated Press

Стари мост на р. Неретва в Мостар.

" И двете страни (Белград и Прищина) за жал не съумяват да създадат стъпки една към друга, " сподели Лейла Рамич-Месихович, която, попита за косовската рецесия и ролята на България, гледа по-скоро към срещата в София другия месец. " Интензификацията на спора беше единствено ускорена от срещата в София и тактиката (за разширяване) на Европейски Съюз, която споделя, че в случай че желаете да влезете, не може да превърнете двустранните в многостранни въпроси, както правеха доста страни до момента. Стратегията на Европейски Съюз споделя, че това към този момент не може да се случва. Този нов подтекст върна Косово на масата, освен като тематика, само че и като участник в процеса. Това е пресечната точка, на която Белград би трябвало да дава пояснения на личния си народ. "

Според Рамич-Месихович, " в случай че за тези 6 месеца целият образец и парадигмата на споровете се трансформират и има даже сантиметър прогрес към разрешаване, това ще бъде исторически принос за българската външна политика. "

Отвъд политиката панаирът в Мостар дава стопански вероятности, от каквито съгласно откривателя София и Сараево се нуждаят. " България е остарял другар на Босна и Херцеговина. За страдание... има връзки с далечната история, само че не доста в близкото минало. В сегашното обаче въпросът не е толкоз за потребността от близки политически връзки, а за това, че нямаме динамични стопански връзки. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4717)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР