Тази година летният туристически сезон официално се открива под патронажа

...
Тази година летният туристически сезон официално се открива под патронажа
Коментари Харесай

Официалният летен сезон се открива на 17 май

Тази година летният туристически сезон публично се открива под патронажа на президента Румен Радев на 17 май в Несебър. Поводът е, че през 1983 г градът влезе в ЮНЕСКО. Старинният град беше заплашен да отпадне от последния отчет на организацията, само че Слава Богу предходната година това не се случи, напомни в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " доктор Мартин Захариев, заместник-председател на Националния ръб по туризъм. 

Градът би трябвало да показа проект за запазване, а срокът за влизането му в деяние е 18 месеца, считано от срещата в Рияд предходната година. Началото на летния туристически сезон от позиция на публично разкриване беше на 21 май през 2023 година в " Св. Константин и Елена ". 

По думите му и тази година великденските празници съответстват с Гергьовден и туроператорите и хотелиерите ще се опитат да отворят сезона по-рано, към 1 май. " От доста години се вършат такива опити, с цел да работят по-продължително в туристическия отрасъл, само че това са сметки без кръчмар.Времето е значителен фактор за откриването на летния сезон, а ние не можем да предвидим занапред какво ще бъде то при започване на май ", разясни доктор Захариев. 

" Увеличени ще бъдат цените вследствие увеличението на минималната работна заплата у нас, повдигането на цените на енергоизточниците също е фактор за това. Тези трендове обуславят напълно разумно да се покачат цените на туристическите услуги с сред 10 и 15%. Това е обикновено с оглед инфлацията, сподели още доктор Захариев. В Гърция, Китай, Съединените щати туризмът също се оскъпява - това е международна наклонност и туризмът не е изолиран случай ", акцентира доктор Захариев. 

Той уточни, че резервациите са динамична големина, която не разрешава да се вършат съществени заключения за идния сезон. " Не всички туристи взимат в задатък решение авансово къде да почиват, въпреки че, в случай че гоп равеха, можеха да си спестят известна сума при ранна резервация ", акцентира доктор Мартин Захариев.

Зам.-председателят на Националния ръб по туризъм сподели, че България мъчно създава дестинации от трети страни и повода е неприятната политика на Министерство на туризма. " Ниското финансиране не разрешава да притеглим освен туристи от нови страни, само че и по-платежоспособни туристи от по-висока класа. Голям въпрос пред бранша е недотам положителната съгласуваност - липсва задоволителен потенциал самолетни транспорти, които да транспортират с чартъри туристи до България. Това към този момент е международен проблем, тъй като авиационната промишленост се възвръща доста мъчно след пандемията. Чартърите се насочват към страни с по-дълъг летен сезон от нашия, да вземем за пример Испания, Турция, Гърция. Тези страни получават и държавна помощ - нещо, което България сега не прави и не си разрешава ", акцентира доктор Мартин Захариев. 

Проблемът с работната ръка е сериозен, изключително с нискоквалифицирания личен състав. Наемат се служащи от Бангладеш, Киргизстан, Узбекистан и други " Законът разрешава тези служащи да устанат у нас до 90 дни годишно, а ние се борим да удължим летния сезон. Битката на бранша е сезонът да е усили до 180 дни. Законът престоява в Министерски съвет от доста време, импортиран в Парламента, само че виждате, че политическите условия вършат по този начин, че той сега да не е в дневния ред на политиците ", сподели още доктор Захариев. 

" Постиженията на върховата 2019 г за туризма ни, в която имахме 5 милиона туристи, мъчно ще бъдат достигнати. Сложна е и геополитическата обстановка, България е незабележима на интернационалната туристическа карта поради изключителните маркетингови старания на други страни да се бележит. Четвърта поредна година нямаме видеоклип, който да показва България като дестинация! Албания се трансформира в перла на Западните Балкани с растеж към 30% на туристопотока за предходната година. Гръцкият растеж е към 25%. България остава с някакви 4-5% растеж за 2023 г и това е притеснително ", приключи доктор Захариев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР