Тази година Иран отбелязва 40 години от Ислямската революция. В

...
Тази година Иран отбелязва 40 години от Ислямската революция. В
Коментари Харесай

Четиридесет години Ислямска Република Иран

Тази година Иран отбелязва 40 години от Ислямската гражданска война. В тази връзка ви предлагаме 40 постижения на страната, които формулираха от иранското посолство у нас.

Величествената победа на Ислямската Революция в Иран, която се случи под мъдрите упътвания на Имам Хомейни и посредством солидарното присъединяване на вярващите, даде началото на доста дълбоки промени в Иран и безчет други места по света.

Победата на Ислямската гражданска война потвърди, че чрез общата воля на един народ и тяхната религия в Бог, доста от видимо невъзможните неща се трансформират във вероятни, че един въоръжен до зъби режим, подкрепян от най-големите международни сили, може да бъде свален от неовъръжени хора.

В този текст се опитваме в навечерието на четиридесетата годишнина на Ислямската Революция да представим лист от четиридесет от най-важни нейни достижения в политиката, стопанската система, обществената сфера, науката, образованието, медицината и публичното здраве.

Политически и интернационалните достижения
Независимост и отменяне на непознатото владичество.
Най-голямото достижение на Ислямската гражданска война в политиката е отменяне на непознатото владичество и отвоюване на независимостта от неговите непрекъснати намеси.
Създаване на ръководство, учредено на религиозните закони.
Ислямската гражданска война отхвърля възгледа за разделяне сред религията и политиката и счита за належащо присъединяване на народа в политиката и в ръководството на своята орис точно въз основа на ислямските упътвания. За Ислямската гражданска война религията и политиката са неделими.
Теократична народна власт.
Задаване на невиждан образец за държавност, въз основа на народна власт (участието на народа в ръководството и основаване на страната, установяване на водачите и държавното устройство) и вяра (въвеждане на ислямските закони и правила в ръководството на държавата).

Изборите са на фокус на водачите на Иран през цялото време на Революцията, като съществена колона на демокрацията и до момента са извършени над четиридесет избори.
Въвеждане на правилото: " Нито Запад, нито Изток ".
Този принцип е ефикасен и друг модел за излизане от задънените улици на един свят, цялостен напрегнато.
Повишаване на политическата просветеност на обществото.
Ислямската гражданска война обезпечи нужното за повишение на политическата просветеност на разнообразни публични пластове за политическо присъединяване и вдишване на дейна отговорност за политиката и публичните тематики.
Укрепване на оста за противодействие.
Чрез поддръжката на свободолюбивите хора и всички потиснати народи, изключително мюсюлманите по света.
Укрепване на духовната мощ на Ислямска Република Иран.
Тази мощ произлиза от теократичната политическа мисъл.
Борба с империализма.
Ислямската гражданска война насочи предизвикателство към международните господстващи режими и подсигурява независимостта на страната.
Превръщане в районна мощ.
Оказване на въздействие върху районни и интернационалните уравнения и отправяне на предизвикателство към районните политики на международния империализъм е още едно от най-важните достижения на Ислямската гражданска война.
Поемане на отговорност и ценене на мултилатерализма и интернационалния правов ред.
Най-новият образец за това е Съвместния изчерпателен проект за деяние (Иранското нуклеарно споразумение).
Самодостатъчност в отбранителната промишленост.
След Ислямската гражданска война Иран попадна под незаслужено оръжейно ембарго и към този момент четири десетилетия съумява с най-малките бюджетни разноски за защита по отношение на страните от района и други елементи на света да обезпечи своите отбранителни потребности с помощта вътрешни специалисти.

Икономически достижения
Увеличаване и възстановяване на обществената инфраструктура (пътна мрежа, газоснабдяване, ВиК, електроснабдяване). Увеличаване на дължината на главните пътни мрежи.
От началото на Ислямската гражданска война общата дължина на автомагистралите без тол такса се усилва от 137 км на 2401 км през 2018 година (17.5 пъти увеличение). Общата дължина на автомагистралите с тол такса от 539 км се усилва на 16 820 км (32 пъти увеличение).
Повишаване на потенциала на пристанищата.
Общият товаро-разтоварителен потенциал на всички пристанища се покачва от 19 млн. тона през 1978 година до 232 млн. тона през 2018 година (12.2 пъти увеличение).
Повишаване на потенциала на произвеждане на природен газ.
От 36 млн. куб. м. на ден произвеждане на природен газ през 1978 година, този размер се усили до 926 млн. куб. м на ден през 2018 година Вътрешната консумация на природен газ се усилва от 5 милиарда куб. метра годишно до 232 милиарда метра за същия интервал.
Повишаване на потенциала за произвеждане на електричество.
От 1978 година до 2018 година ние сме очевидци на увеличение на оптималния индустриален потенциал на електричество от 5270 MW до 68 321 MW.
Индустриално развиване.
От 1978 година до 2018 година:
Производството на цимент от 6323 хиляди тона се усилва на 54 720 хиляди тона Производството на желязна руда от 1250 хиляди тона се усилва на 34 476 хиляди тона Производството на необработена стомана от 597 хиляди тона се усилва на 20 833 хиляди тона Производството на петрохимични артикули от 2.7 млн. тона се усилва на 50.7 млн. тона Производството на коли (тежко, лекотоварни и пътнически ) от 244 хиляди броя се усилва на 1502 хиляди броя Развитие на селскостопанския бранш:
От 1978 година до 2018 година:
Производството на жито от 4 млн. тона се усилва на 13.6 млн.тона Производството на пилешко месо от 163 хиляди тона се усилва на 2 236 хиляди тона Номиналната стойност на земеделският експорт се усилва на 285 млн. $ до над 5 милиарда $ Увеличаване на площта на парниково отглежданите култури от 500 хектара до 15 хиляди хектара Увеличаване на каузи в общия експорт на артикули, разнообразни от нефтените.
Увеличаване на каузи на артикули, разнообразни от нефтените, в общия експорт от 17.6% до 39.3%.
Подобряване на мястото на иранската стопанска система в света.
От 1979 година до 2018 година иранската стопанска система от 26-то място доближава 18-то място по мярка.

Съгласно настояща прогноза на МВФ тази възходяща наклонност ще продължи и иранската стопанска система ще доближи 15-то място в света до 2021 година

Социалните достижения (Благоденствие и справедливост)
Увеличаване на каузи на обществено обезпечените лица.
От 1978 година до 2018 година процентът от обществено обезпечените лица (работещи и пенсионери) по отношение на цялото население се усилва от 23% до 72%.
Увеличаване на каузи на здравно обезпечените лица.
От 1978 година до 2018 година процентът от здравно обезпечените лица по отношение на цялото население се усилва от 23% до 95.2%.
Увеличаване на каузи на популацията с достъп до питейна вода.
Достъпът на градското население до питейна вода се усилва от 74.6% до 99.4% през 2018 година Достъпът на селското население до питейна вода се усилва от 12% до 74%.
Увеличаване на каузи на популацията с достъп до съвременна ВиК мрежа.
Достъпът на градското население до съвременна ВиК мрежа се усилва от 8.5% през 1978 година до 48.9% през 2018 година

Научни и просветителни достижения
Повишаване на грамотността.
От 1978 година до 2018 година равнището на просветеност на популацията от 10 до 49-годишна възраст се усилва от 50.3% на 95.2%.
Увеличение на броя на студентите.
От 1978 година до 2018 година броят на студентите се усилва от 160 хиляди до 4.074 млн. души.

От 1978 година до 2018 година процентът на студентите по отношение на общото население от 18 до 24-годишна възраст се усилва от 4% до 47.5%.
Подобряване на равенството сред половете.
Делът на учениците от женски пол се усилва от 38.3% до 49.3%, което демонстрира възстановяване на равенството на сред половете.
Подобряване на иранското място в издаване на научни писания и публикации.
В рейтинга за издаване на научни писания и публикации Иран доста усъвършенства своето място от 52-ро през 1996 година до 15-то в света през 2017 година и по този индикатор е преди всичко измежду мюсюлманските страни и страните от района.

По отношение на научния напредък, на база интернационално приети критерии, Ислямска Република Иран е преди всичко в света.
Високи достижения в нанотехнологиите.
В региона на нанотехнологиите Иран все още създава над 330 разнообразни продукта и осъществя експорт за 15 страни.
Високи достижения в галактическите технологии.
В региона на галактическите технологии и изпращане на спътници в орбита, както и обвързвана с тях инфраструктура е на второ място в района и единадесето в света.
Високи достижения в нуклеарната технология за мирни цели.
През месец март 2006 година Ислямска Република Иран реализира произвеждане на обогатен уран на равнище 3.5% и през февруари 2012 година произвеждане на горивни кафези, обогатени до 20%.

Иран е измежду тринадесетте страни в света, които имат цялостния цикъл на нуклеарното гориво.

Тази технология намира приложение в медицината и за застраховане на енергийните потребности на страната.
Високи достижения в областта на стволовите кафези.
Иран е измежду първите 10 страни в областта на изследванията върху плурипотентни стволови кафези (I.S.P) и е преди всичко в района.

Постиженията в областта на медицината и опазването на здравето
Подобрение на публичното опазване на здравето. Създаване на профилирани здравни институции
С цел обезпечаване на здравни и медицински грижи в селските райони са основани над 18 хиляди профилирани здравни институции, като в тях работят над 35 хиляди здравни служащи.
Увеличаване на броя на лекари и медицински експерти.
Преди Революцията единствено 5890 лекари-специалисти работеха в Иран, от които 68% в Техеран. Но в този момент статистиката е следната: 78 000 общопрактикуващи лекари, 36 000 лекари-специалисти и висококвалифицирани лекари, над 24 000 общопрактикуващи дентални лекари, над 2000 дентални лекари-специалисти, над 19 000 лекари-фармацевти, над 1200 лекари лаборанти и над 35 000 акушери.

В момента 30 000 студенти следват обща медицина и прогнозата е, че всяка година 4000 от тях ще се причислят към общопрактикуващите лекари. От друга страна към сегашния миг над 10 000 общопрактикуващи лекари не престават своето обучение в разнообразни специалности.
Постижения във фармацията.
След Революцията промишлеността изживява разцвета си посредством основаване на няколко основни фармацевтични фабрики и чрез производството на някои биотехнологични лекарствени форми.

Към момента 34 биотехнологични лекарствени форми се създават в Иран, изцяло осигурявайки вътрешните потребности.

Сред образците за високия прогрес на иранската фармацевтична промишленост са: медикаменти за болести, свързани с кръвта, медикаменти за рак на гърдата, медикаменти против стерилитет, хормонални медикаменти за дисфункция на щитовидната жлеза и доста други.
Научните достижения в медицината.
Иран е преди всичко в Близкия Изток по произвеждане на ваксини (3 милиарда дози разнообразни човешки и ветеринарни ваксини), приложимост на стволови кафези за трансплантационни цели в нервната система, костите, кожата и развалените сърдечни тъкани, в роговицата и в региона на гръбначния мозък, нервите и доста други области.
Предлагане на лекуване на непознати жители.
Ежегодно огромен брой непознати жители, изключително от прилежащи страни, посещават Иран за лекуване. Медицинският туризъм е измежду най-бързо разрастващите се браншове в Иран.
Увеличаване на междинната дълготрайност на живота.
От 1978 година до 2018 година междинната дълготрайност на живота в Иран се е нараснала от 56.6 години на 75.7 години.
Значителен спад на детската смъртност.
От 1978 година до 2018 година смъртността измежду деца под пет години е понижена от 174 до 4.9 на 1000 живородени. При майките тя е понижена от 237 до 18 при 100 000 живородени деца.

Ислямска Република Иран през последните четири десетилетия, макар разнообразни вътрешни и външни, установени от интернационалните организации трудности (тероризъм, война, несправедливи стопански наказания и др.) доближи висоти, почтени за почитание и хвалба. В интернационален проект Иран заема място измежду най-бързо разрастващите се страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР