Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница

...
Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница
Коментари Харесай

Проект Световно образование идва в Пловдив

Тази година ползата към придобиване на висше обучение зад граница е повишен с 21% по отношение на 2021 година по данни на план Световно обучение, оповестяват уредниците от „ Интеграл “. С 13% повече са записаните студенти, които започват своето образование в задгранични университети от тази есен, като близо 20% от тях ще се образоват в университет от топ 100 на интернационалната ранглиста QS World University Rankings за своята компетентност.

Есенното издание на план „ Световно обучение “ т.г. ще гостува в Пловдив на 2 октомври 2022 година, мястото на събитието е хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv. Там ще имат щандове Tilburg University (Холандия), Fontys University of Applied Sciences (Холандия), Karel de Grote University of Applied Sciences (Белгия), Swiss Education Group (Швейцерия), University of Southern Denmark (Дания), Американски университет в България (АУБ).

„ Интересът към образование в чужбина изрично се завръща след пандемията, защото няма ограничавания за пътешестване и спънки пред присъственото образование “, разяснява Николай Христанов, управител “Висше обучение “ в „ Интеграл “.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (63%). Запазва се наклонността за растеж на кандидатурите там, като за миналата образователна година броят на българските студенти, които се образоват в страната, е повишен с 12.6%. По време на форума посетителите ще имат опция да се срещнат с представители на университетите, с които да обсъдят и по-трудния развой по обезпечаване на настаняване, както и да получат скъпи насоки и подпомагане от специалистите, уредници на събитието. Гостуващите представители споделят, че и на държавно равнище към този момент са планувани ограничения за вложения в инфраструктура, която да реши казуса с недостигащите квартири за студенти, само че резултатът от тях ще се почувства след 1-2 година Дотогава най-хубавата тактика е ранното кандидатстване (1-ви октомври 2022 година е допустимо най-ранната дата) или търсене на различни дестинации. Нидерландия остава желана поради огромното многообразие и многочислени благоприятни условия за образование съответно по компютърни науки и бизнес/икономика.

След Брекзит второто и трето място в интереса на бъдещите студенти трайно се заемат от Германия (49%) и Австрия (45%) , а Англия остава на четвърто място (42%). Това е и повода по време на ревюто да се провежда специфичен щанд за съвещания по отношение на образованието в двете немскоезични страни. Т.г. в България ще участват и представители на Австрийската просветителна организация OeAD.

Продължава наклонността на сензитивно (двойно) повишаване на желанието за следване в Белгия и Италия . Белгия е допустима опция на Нидерландия, най-малко що се отнася до предлагането на стратегии на британски език по бизнес/икономика и обществени науки. Кандидатите за образование в страната могат да се срещнат с представители на Karel de Grote University of Applied Sciences. Италия също се отличава с стратегии на британски по медицина, бизнес/икономика, логика на психиката, дизайн. И в двете страни предлагането на специалности, свързани с компютърни научи е по-ограничено спрямо Нидерландия. Освен настоящата в последно време компетентност Дизайн на компютърни игри (Gaming Design), от ден на ден претенденти студенти търсят компютърни специалности в региона на изкуствения разсъдък (Artificial Intelligence).

Интересът на кандидат-студентите към съответни специалности остава неизменен. Първите три места се заемат от направленията Бизнес, стопанска система, финанси; Компютърни технологии; Медии и връзки. Търсена остава и специалността Психология. Над 1/3 от показалите интерес към образование в чужбина (35%), обмислят придобиване на задгранична тапия в България . Такава опция дават Американският университет в България (АУБ) или взаимната стратегия на Нов Български Университет с University of York (UK). Тези, които желаят американска тапия и образование покрай дома, по време на ревюто могат да се срещнат и с John Cabot University, Webster Vienna Private University, The American College of Greece.

Част от университетите оферират стипендии за студенти : Webster Vienna Private University предлага стипендии, вариращи от 10 до 50% отстъпка от таксата за обучение за бакалаври и от 10-25% – за магистри; EU Business School, едно от най-хубавите бизнес учебни заведения в света с кампуси в Барселона, Женева и Мюнхен, предлага частични стипендии в размер до 30% отстъпка от таксата за образование за извънредно изявени студенти; при ранно възнаграждение на таксата за образование, MODUL University Vienna предлага отстъпка от таксата в размер от 1000 евро за магистърски стратегии и от 3000 евро за бакалавърски стратегии. За поредна година в областта на хотелиерство, туризъм и събитиен мениджмънт влиятелната швейцарска група Swiss Education Group предлага стипендии за до 30% от таксата за образование в своите стратегии.

За първи път в България ще бъдат показани и профилирани присъствени и онлайн практики за възпитаници на възраст от 12 до 18 година на английската просветителна организация InvestIN . Програмите са с дълготрайност от 5, 10 или 15 дни и обезпечават неповторим 360° взор „ от кухнята “ на над 20 кариерни посоки. Учениците се срещат персонално със спецификата на определената от тях специалност, като по този метод могат да създадат по-уверено осведомен избор за своето академично и кариерно бъдеще. 15% отстъпка за ранно записване за летните стажове ще бъде препоръчана единствено за посетителите на ревюто.

Входът по време на ревюто е свободен, като има опция за предварителна регистрация, която да направи присъединяване на посетителите оптимално дейно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР