Тази година имаме най-високи резултати по математика от началото на

...
Тази година имаме най-високи резултати по математика от началото на
Коментари Харесай

МОН отчита най-високи резултати на матурата по математика досега

Тази година имаме най-високи резултати по математика от началото на провеждането на ДЗИ - това е 21-а сесия. Това стана ясно по време на конференция, на която бяха показани резултатите от извършените Държавни зрелостни изпити. Резултатите показа Евгения Костадинова, шеф дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение ".

Заместник-министър Таня Михайлова регистрира, че в 9 от 14 изпити по желание на ученика има повишение на резултатите.

По-високи резултати зрелостниците са постигнали и по български език и литература с 0,1% спрямо миналата година, както и по география, британски език. Такава наклонност се обрисува и по част от естествените науки.

Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, британски език и немскки език.

Средната оценка по български е 4,24, а миналата година резултатът е бил 4,13. На втория изпит по избор тази година междинната оценка е 4.50, до момента в който за предходната година резултатът е бил 4,38.

Възходяща наклонност от МОН регистрират и по история и цивилизация и философския цикъл.

" Изключително положително е това, че се усилва процентът на зрелостниците, които основават текст по български език и литература ", съобщи Костадинова. По думите й от ден на ден зрелостниците пишат. Устойчива е наклонността за спад на двойките по география - 17,18% тази година, до момента в който в 2016 година двойките са били две трети.

Тази година има единствено 16 анулирани работи и са анулирани други 11 изпитни работи поради нарушена анонимност.

Най-нисък брой точки са регистрирани по биология и здравно обучение.

Броят на зрелостниците с оптимален брой точки също е повишен на 215 против 18 за предходната година. Намалял е броят на зрелостниците, които не са писали нищо от 15 за предходната година на 4 - тази година.

Тази година нямаме абитуриент, който да получи 100 точки и по двата изпита.

" По всички индикатори трендовете са по-добри ", разяснява Костадинова. Относно резултатите по райони стана ясно, че няма район, в който резултатите по БЕЛ да са по-високи от резултатите от втория ДЗИ, който въпреки всичко се избира от учениците.

Най-добре са се показали учениците от София, Бургас.

Училището с най-хубав резултат по Български език за 2018 година е същот като предходната година 91 Немска езикова гимназия със междинен триумф 5,62. Най-добър резултат от втория зрелостен изпит са постигнали учениците от Американския лицей със междинен триумф 5,93. В класацията се появяват и четири разнообразни учебни заведения - ЧЕГ " Проф. Иван Апостолов ", и две учебни заведения от Бургас - Бургаската британска езикова гимназия " Гео Милев " и ППМГ " Акад. Никола Обрешков ".

Слабите оценки по БЕЛ са по-малко, по география значимо по-малко, по история и цивилизация също.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР