Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но

...
Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но
Коментари Харесай

Важно! Експерт от Главна инспекция по труда обясни каква надница трябва да получим, ако работим по празниците

Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, само че по тази причина пък 31 декември ще е работен ден.  Официални празници са 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември. Почивен ще бъде и 1 януари – Нова година.

При работа през празничните дни на служителя се поставя в допълнение заплащане. При 8-часова работна седмица и трудов контракт, надницата и изключителният труд се умножават по две.

Така, служащият получава до 400% повече, тъй като е работил на формален празник. „ Върху тази по-висока отплата има налози и осигуровки, които в естествен работен ден се дължат върху надницата ни, в почивен са върху сумата умножена по две или четири. На празник се заплаща най-малко двойна отплата, без значение по какъв начин се регистрира работното време ”, съобщи Дина Христова, Главна ревизия по труда в ефира на bTV.



Христова изясни, че при сумирано отчитане, когато празничните дни се падат работни по график, за този ден не се заплаща ексклузивен труд и спомагателното възнаграждение е до 200%. „ Извънредният труд в празнични дни, когато не е в хипотезата на сумирано отчитане на работното време, би трябвало да бъде избран със заповед.

Работниците би трябвало авансово да знаят, най-малко 24 часа по-рано, че те ще работят на този ден ”, добави Христова. В сферата на услугите и индустрията най-често се употребява сумираното отчитане на работното време. Христова уточни, че по празниците няма сигнали против неточни работодатели.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР