Тази година грипната вълна започна от изток. В София процентът

...
Тази година грипната вълна започна от изток. В София процентът
Коментари Харесай

Кунчев: Грипната епидемия започна по-рано! Вълната е от изток, София държи нисък процент заболели

Тази година грипната вълна стартира от изток. В София процентът на болни е по-нисък. Най-много инфектирани има във Варна, Бургас, Шумен, Пазарджик и Ловеч.

 

Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на брифинг.  

 

„ Не мога да кажа кой ще е идващия район, който ще разгласи грипна зараза. Противоепидемичните ограничения са съсредоточени основно във връзка с активността на лечебните заведения – отсрочване на имунизации, отсрочване на детските и женските съвещания, възбрана на свижданията по лечебните заведения. Ограничаване на някои от деянията, които имат публичен темперамент, изясни Кунчев.
 
Епидемията тази година е почнала 2 седмици по-рано.

" Характерното за тазгодишната зараза е, че стартира седмица-две по-рано от други години. Грипът е доста динамичен. Вероятно до две седмици ще има зараза и в другите райони ", изясни Кунчев.

Той уточни, че грип вид В рядко има потенциала да провокира епидемии.

 

„ Има паралелна циркулация на двата съществени вида и - H1N1 и H3N2. Имаме и първите изплати на грип вид Б. Напълно допустимо е и в София да бъде оповестена грипна зараза. Рядко се случва всички райони у нас да са в зараза и да обявим национална  такава ”, добави основният държавен здравен контрольор.

" В София сега няма проблем със свободни кревати за децата в лечебните заведения, добави Кунчев. Междувременно в Пазарджик ще бъдат разкрити спомагателни кревати.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР