Тази година ЕС ще внесе рекорден обем втечнен природен газ

...
Тази година ЕС ще внесе рекорден обем втечнен природен газ
Коментари Харесай

Рекорден внос на втечнен руски газ в ЕС

Тази година Европейски Съюз ще внесе рекорден размер полутечен природен газ (LNG) от Русия, като водещи са Белгия и Испания, заяви „ Киев Индипендънт “.

Държавите членки на блока са похарчили съвсем 5,3 милиарда евро за закупуването на 22 млн. куб. м. полутечен природен газ през първите седем месеца на 2023 година макар задачата на Европейски Съюз да се откаже от съветските горива до 2027 година

Количествата, импортирани от Белгия и Испания, вършат тези страни сега надлежно втория и третия по величина покупател на съветски полутечен природен газ, незабавно след Китай.

Закупеният през тази година размер съставлява 40% нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Между януари и юли 2023 година страните от Европейски Съюз са закупили 52% от общия експорт на Русия спрямо 49% през 2022 година и 39% през 2021 година

Според " Файненшъл таймс " вносът на съветски полутечен природен газ в Европейски Съюз е бил относително невисок преди войната в Украйна, защото европейските страни са разчитали на газ, приближаващ по тръбопроводи.

От 2022 година Европейски Съюз си слага за цел да се откъсне от доставките на съветски газ, както и на други изкопаеми горива. Използвайки зависимостта на европейските страни от съветския импорт, Москва на няколко пъти понижи или прекъсна газовия поток, с цел да подкопае поддръжката на Европейски Съюз за Украйна.

Въпреки това, макар че от години е енергийно подвластна от Москва, Европа понижи вноса на газ по тръбопроводите. В рамките на година каузи на съветския газ в енергийния микс на Европейски Съюз спадна от 40% на 10%.

Макар че Европейски Съюз към момента не е въвел ограничавания върху съветския полутечен природен газ, испанският министър на енергетиката Тереса Рибера съобщи, че такова решение ще бъде взето, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР