Тази година е била по-добра за българите в сравнение с

...
Тази година е била по-добра за българите в сравнение с
Коментари Харесай

Мария Черешева по Дарик: Радев забрави, че трябва да е президент на всички българи

Тази година е била по-добра за българите спрямо предходните 3 - това настояват близо две трети от нас. 40% чакат 2024 година да бъде по-добра за България. Това са данни от проучване на " Тренд ", направено по поръчка на " 24 часа ". Равносметката за миналата година, оптимисти ли са българитеи други тематики разяснява " Голямото (колегиално) жури " в " Кой приказва? " по Дарик радио. Днес в състава му влизат публицистите от Дарик радио Мария Черешева, Александър Детев, Михаил Дюзев и Иво Стефанов.

Според Мария Черешева оценката на българите е относително справедлива, защото в нашата страна не се е случило нещо кой знае какъв брой неприятно през миналата година. В международен проект обаче нещата не наподобяват по този начин, уточни тя.

" Социолозите се надпреварват да вадят заключения, че на българина му е омръзнало да е черноглед и е почнл да става оптимист. Бърз взор през обществените мрежи демонстрира напълно противоположна картина.Това за мен е значимото за тази година, че за следващ път се затвърждава разликата в светоусещането на българитевъв виртуалното им битие и в действителния живот ", разяснява от своя страна Михаил Дюзев.

По думите на Александър Детев България в края на тази година наподобява с една концепция по-добре, в сравнение с е била в края на предходната, от позиция на това, че най-малко имаме някаква управническа конфигиурация. " Имаме някакви положителни сигнали за Шенген, имаме нови кметове на огромни градове, които са с доста амбициозни проекти - има заложени предпоставки да се случва нещо през идната година и да се правят някакви промени. Има не оптимизъм, има предпоставки за сбъдване на някакви по-хубави неща ", добави той.

" Ако сложим на везната нещата, най-малко съгласно мен повече натежават към позитивното, както за страната, по този начин и в световен проект. Има несъмнено някои притеснителни проблеми, които би трябвало да бъдат в дневния ред, само че общо взето ще бъда на страната на позитивното. А другояче в обществените мрежи в никакъв случай не можеш да откриеш нещо положително ", на мнение е Иво Стефанов.

" Това, което ме притенсява, ече държанието в обществените медии се трансферира и към упованието за обичайните медии. В обществените мрежи се образуваха по този начин нарчените " ехтене стаи " - ние там вижаме и чуваме това, което е сходно с нашите желания. И хората стартират да чакат, че това ще се случва и в медиите - че ще чуват това, което им харесва ", разяснява Мария Черешева.

Александър Детев път уточни, чеимамалко по-особено мнение за хейта. " Това си е естествено положение, тъй като хората естествено търсят спора. Това води до еволюция. Въпросът е какво вършим с спора и по какъв начин работим с него. Невъзможността да схванеш, че тъкмо през него се върви напред, е най-големият проблем ", съобщи той.

" Голямото жури " разяснява и изявление на Венцислав Стефанов, поканен в националната телевизия, зада разяснява знаковите убийства. Водещият Георги Донков изясни, че откакто в обществените мрежи е изразил отрицателното си мнение за въпросното изявление, водещата се е почувствала наранена.

" Аз имам едно изключително мнение, че това е личност, която е известна със своето държание. Не гледаммного националната телевизия и се изненадах от това, което разгласява ти. Не е нещо изненадващо фриволното му държание и фамилиарниченето. Няма по какъв начин, когато поканиш подобен събеседник, да очакваш друго държание от негова страна. Някои хора са си такива - те не подлежат на смяна съгласно ситуацията ", разяснява Иво Стефанов.

Михаил Дюзев обърна внимание, че всеки от състава на Журито е работил в телевизионни редакции и всеки знае, че там има всекидневен лист с по този начин наречените " рейтингови посетители ", а Мария Черешеваизтъкна, че рейтингът не би трябвало да дефинира публицистичната политика.

" Един от огромните ни дефицити като публицисти е освен в подбора на хората, които ще гостуват, а методът, по който се държим с тези хора. Първо, че го каниш по национална телевизия, би трябвало да имаш изкуството да си подбереш госта, изключително че той се държи към публицистите меко казано непочтително. Той по подобен метод се отнася, че аз в моето предаване не бих го поканил ", добави Иво Стефанов.

Друга тематика, която " Голямото жури " разяснява, е самодейност, която потегли в обществените мрежи -национално изключване на тв приемниците на 31 декември в 23:55 ч. Това събитие е с огромна известност - концепцията е да изключим тв приемниците или да минем на стратегия, на която президентът не приказва в този миг - някаква алегорична форма на митинг.

" Аз може би съм се присъединила в тази самодейност преди години, когато се отхвърлих от притежанието на тв приемник. В последна сметка има и хора, които са дали своят вот за президента, желаят да го чуят ", уточни Мария Черешева.

Александър Детев напомни, че въпреки всичко Румен Радеве най-одобряваният политик в страната иот институциите се употребява с най-голямо доверие, а Мария Черешева добави, четези проучвания мерят кой е най-влиятелният политик в този миг, а не кой е най-симпатичният на всички.

Михаил Дюзев пък даде съвет на редакцията на президентството. " Защо не виждам аз словата му - просто няма вест. Там не се оповестява нищо. Прави се някакъв обзор, през неговото схващане за политика, на събитията през тази година, какво се чака.. Така че дано има някаква вест в тази тирада, с цел да я гледаме въпреки всичко ", сподели той.

" Аз мога да прибавя, че предходните години проблем ни беше каква е визията зад президента, а в днешния ден казусът е какво приказва президентът и президентската институция.Нещата получават много отрицателен нюанс. Мнозинството от българския народ в последна сметка избра този човек да съставлява нацията, няма по какъв начин да оспорваме рейтинга му, че е най-голям ", съобщи Иво Стефанов.

" Според мен още преди известно време президентът не помни каква е ролята му и че би трябвало да е президент на всички българи, а освен на тези, които са го избрали.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР