Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание

...
Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха 4 медала на двадесетата Международна олимпиада по лингвистика

Тази година хазаин на надпреварата е България, като първото съревнование е извършено през 2003 година също в България - в Боровец. За седмица за двадесето издание на олимпиадата в Банско се събраха повече от 200 състезатели от близо 40 страни. Най-добрите възпитаници лингвисти от целия свят дойдоха в планинския курорт на 21 юли, като се включиха в наречените " Дни на другарството " - едно от нововъведенията на двадесетото издание на международната конкуренция.

Международната олимпиада по филология бе публично открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, кмета на града хазаин Иван Кадев и инж. Александър Велинов - ръководител на организационния комитет и непрекъснат член на Международния ръб на олимпиадата.

Гимназистите участници в олимпиадата се състезаваха в самостоятелни и отборни съревнования, а задачата бе да решат комплицирани задания с езиков материал, на чужд за решаващите език. Тази година най-хубавите български възпитаници по филология завоюваха четири медала и почетна грамота от влиятелния шампионат. Българските възпитаници завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов орден, както и една почетна грамота, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Златният орден завоюва Константин Георгиев - дванадесетокласник от Математическата гимназия в Русе, който бе отличен и с грамота за най-хубаво решение на една от дилемите. Сребърните оценки са за дванадесетокласниците Теодор Малчев (СМГ) и Рами Хенауи (НПМГ), бронзът е за деветокласника от ПМГ в Силистра Николай Георгиев, а почетната грамота е за единадесеткласничката Ния Димитрова (СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им доближи малко, с цел да влязат в зоната на премиите, показват уредниците.

Ръководители на българския тим са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ), оповестяват още от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР