Тази година Черешова задушница е на 19 юни, по-късно от

...
Тази година Черешова задушница е на 19 юни, по-късно от
Коментари Харесай

Как се прави питка за Черешова задушница

Тази година Черешова задушница е на 19 юни, по-късно от предходните. Това е денят, в който се почитат душите на мъртвите.
Необходимо е техните близки да посетят гробовете рано заран, да възпламенят свещи и да ги прелеят с вино или вода.
В някои краища на България е признато да се оставя и храна на гроба на мъртвите, само че съгласно свещениците това не е редно, защото животните я атакуват и по този метод оскверняват душите им.
На Черешова задушница наложително се раздават едни от първите узрели череши. Приготвя се жито от предния ден, както и питка. Към раздавката е признато да се прибавят и дребни сладки и соленки. Може също да се прибави и друго, което мъртвият е обичал.
Ще споделим с вас рецептата за една от най-сполучливите питки, приготвяни за Черешова задушница.
Ето я и нея:
За тестото:
• 900 грама брашно, авансово пресято
• 200 мл затоплена вода
• 1 кубче квас
• 1 с.л. захар
• 150 мл прясно мляко
• 2 яйца
• 1 с.л. сол
• 50 грама масло
• 3 с.л. олио
За намазване на питката:
• 1 яйце
 Питка за Задушница Питка за Задушница
На 7 ноември е Архангелова задушница. Една от наложителните храни, с изключение на житото е и питката. Ето по какъв начин да я приготвите. Рецептата е за т...
• 1 с.л. олио
Начин на подготвяне:
Както споменахме и нагоре, брашното би трябвало да е авансово пресято. В топлата вода е нужно да се разтвори маята, дружно със захарта. Разбъркайте, до момента в който маята не се разтвори изцяло и оставете да се задейства.

Изсипете брашното в огромна тава и направете в средата му кладенче. Изсипете маята вътре, дружно със затопленото мляко. Прибавете още солта, 2 яйца и 3 с.л. олио. Започнете да месите и оставете готовото тесто да втаса за известно време, до момента в който не удвои размера си.
 Храната, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да приготвите на Черешова задушница Храната, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да приготвите на Черешова задушница
Тази година Черешова задушница е малко по-късно от предходните. Предстои да се уважи на 19 юни. Задушницата се отличава от останалите,...
След като втаса, тестото се разделя на 4 равни елементи. Всяка от тях се разточва на кора и се намазва с разтопеното масло. Корите се подреждат една върху друга и се навиват на руло. Нарежете части с дебелина към 3 см.
Подредете ги в авансово намазана с олио тавичка и оставете още веднъж да втасат за близо 20 минути. Пече се в авансово загрята фурна. Най-напред се изпича изпод нагоре. Когато питката се повдигне, включете и от горната страна. Изважда се от фурната, откакто хване златист тен.

Задължително завийте с забрадка, тъй че коричката да е прелестно мека, а вътрешността пухкава!
Почитайте тези правила и си ги припомняйте, тъй като е хубаво да ги предаваме от генерации на генерации!

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР