Тази година близо 17 хиляди деца със специални образователни потребности

...
Тази година близо 17 хиляди деца със специални образователни потребности
Коментари Харесай

Децата с Даун могат да растат като всички останали

Тази година близо 17 хиляди деца със специфични просветителни потребности посещават всеобща детска градина или учебно заведение с ресурсно подкрепяне. За тях обаче не доближават ресурсните учители. През тази година на щат са към 1300. Нужни са най-малко още 300, с цел да се обръща задоволително внимание на всяко дете.

Сега един ресурсен преподавател се постанова да работи с по 20 деца, макар че броят им би трябвало да е на половина. Ето за какво, учителите в всеобщите учебни заведения постоянно се трансформират в психолози, логопеди и ресурсни учители по едно и също време.

Шок… и прогрес

Преди 10 години на бял свят се появява Дарина. Идва с името си, тъй като е същински подарък за своите родители. Малко след раждането обаче я диагностицират със Синдром на Даун.

„ Беше сериозен потрес. Първоначално се опитахме да отречем цялата обстановка. Но откакто се удостовери, трябваше доста бързо да си стъпим на краката...”, споделя майката Росица Георгиева. Оттогава тя всеки ден се бори Дари да пораства измежду останалите деца.

Преди 4 години съумява да я запише в всеобщо учебно заведение и напредъкът е налице. Най-добре го вижда учителката й Ирена Тасева: „ Никак не ни беше елементарно първоначално! Аз самата не знаех по какъв начин да подходя и да стана близка с нея. Дари ни научи да се обичаме, да се изслушваме, да сме по-търпеливи!”

Недостигът на ресурсни учители се отразява и при нея – ще би трябвало да си оказва помощ сама, с цел да бъде потребна на Дари. Откриваме я на семинар за образование на деца със синдром на Даун.

Това е първата по рода си такава лекция в България. Станала действителност по самодейност на родители на специфични деца.

„ Твърде дълго хората смятаха, че децата със Синдром на Даун не могат да четат. А те могат. Искам да науча и останалите по какъв начин да го създадат. Това е задачата ми. Заради сина ми, който също е специфичен, само че чете от петгодишен. Сега е на 32! Видях смяната в него и желая да я видя и в останалите деца”, изяснява Натали Хейл.

А Дари към този момент е на път да покаже смяната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР