Тази година беше белязана от няколко тежки пътно-транспортни произшествия с

...
Тази година беше белязана от няколко тежки пътно-транспортни произшествия с
Коментари Харесай

Какво се случва, когато не си сложим колана на задната седалка

Тази година беше белязана от няколко тежки пътно-транспортни катастрофи с междуградски рейсове, в които починаха или бяха ранени десетки пасажери. Смъртта на тези хора повдигна доста въпроси, един от които беше този за наложителната приложимост на защитен колан от страна на пътуващите в публичния превоз и изключително на дълги дистанции.

В България рядко ще забележим някой да употребява колан, в случай че не се намира на предната седалка. Ако се замислим, чувството, че в случай че пътуваме в рейс или пък в автомобил на задната седалка, то ние сме предпазени от законите на физиката, е някак нелогично. Нещо повече - при злополука нашето тяло може да аргументи нечия непозната гибел.



Дори колата да се движи с ниска скорост, по-ниска от 50 км/ч, при удар тялото ни ще полети напред или встрани със същата скорост. Ако пасажерът се вози зад водача и е без колан, това значи, че той ще удари водача със своето тяло със скоростта, с която се движи колата, а това може да аргументи съществени пострадвания и на двамата.

Установено е, че хората са по-малко склонни да си сложат защитния колан, когато се возят в такси или считат, че пътуването им ще бъде малко.

При конфликт, по-лекото транспортно средство гълтам по-голямата част от силата на конфликта и пасажерите в него са по-уязвими. Това е годно и при удар сред автомобил и колоездач или пешеходец - тялото на последния ще получи по-голямата част от силата и пострадванията може да бъдат съдбовни.

 Снимка 389920

Изчислено е, че при придвижване с повече от 50 км/ч рискът от съществени пострадвания на пасажерите се демонстрира с по 6.1%, а рискът от гибел - с по 8.2%, с всеки километър в час над тази скорост.

Не бива да забравяме, че даже ние да сме деликатни или да се движим постепенно, на пътя има и други участници в придвижването, които може да ни въвлекат в злополука с съдбовен край.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР