Тази година българският отбор по заваряване победи над 30 отбора

...
Тази година българският отбор по заваряване победи над 30 отбора
Коментари Харесай

Българи се върнаха с медали от световното по заваряване

Тази година българският тим по заваряване победи над 30 тима от целия свят и се класира на трето място по време на VI Международно съревнование по заваряване (Sixth International Welding Skills Competition) в китайския град Джу Джоу.

Българските заварчици бяха доста високо оценени и в самостоятелните представяния. Международно жури присъди златен орден на Петьо Опров по способ аргонодъгово заваряване, развой 141/GTAW. Лилян Тодоров се завърна със сребърен орден по способ МИГ МАГ, развой 135/GMAW. Ненко Иванов участващ с способ ръчно електродъгово заваряване, развой 111 също се класира в челни позиции по своя способ.

Лилян Тодоров е от Белене, само че работи като заварчик от 5 години в Пловдив. Запалва се по специалността от другари. Казва, че я избира и поради положителното възнаграждение. Никога не си е представял, че с тази специалност ще донесе освен горделивост за фамилията, само че и за страната ни.

„ Да си заварчик не е елементарно, нито пък е мъчно, стига да влагаш усеща в работата си и да го правиш с хъс.Семейството ми ме чакаше на летището, бяха доста радостни. Те не знаеха, че съм се върнал с орден. Бяха доста щастливи. Казаха ни, отлично сине, ти за нас си номер 1, нищо, че си със сребърен орден. Не се отчайвай, не се предавай, нали. Искам да печеля златен орден, да стана първи в света, не втори”, споделя Лилян Тодоров, сребърен медалист.

За да донесе отличие на страната ни, Лилян споделя, че е заложил на своята точност и експедитивност. Но макар щастливото второ място, той споделя и своето отчаяние.

„ В България този труд не се цени, преди години може и да се е ценял, само че в този момент не се получават нещата”, споделя Лилян.

Павел Попгеоргиев, който с изключение на участник е и началник на националния ни тим по заваряване, се надява, че на специалността заварчик ще се гледа с по-добро око.

„ С триумфите, които постигнахме доста бързо придобихме известност и българският заварчик по този начин марка за положително качество, експедитивност и точност. Аз персонално не останах сюрпризиран, заради това, че е пословично българското усърдие и непримиримост, това, че желаеме да се докажем”, споделя Павел Попгеоргиев.

За да се класират за интернационалното съревнование, българите минават първо през националния ни конкурс.

„ На националното ни съревнование се канят безусловно всички индустриални компании, чиято съществена активност е заваряването, като участниците са младежи от 18-45 години, мъже и дами. Победителите, избрани в националното съревнование, показват и страната в интернационалния конкурс, който тази година се организира в Джу Джоу в Китай”, разяснява Павел.

По време на присъединяване си тимът прави специфичен привет за уредниците и състезателите от другите страни. Изпълнението им става сензация и кара публиката да пропее на български език.

„ Заваряването е една от така наречените контролирани специалности, защото, с цел да може човек да стане заварчик, то би следвало той да премине особено образование за това нещо. В предишното заваръчната специалност се свързваше с абревиатурата на британски, за което ви апелирам да ме извините, само че това са dirty, dangerous, dusty, което значи мръсно, прашно и рисково, до момента в който нашата цел е да вървим към абревиатурата на clean, clever and cool, което е чисто, интелигентно и готино, казано на юношески език”, прибавя още Павел.

През последните години в областта на заваряването навлизат и доста нови технологии, идващи от цифровия свят.

В края на предишния месец Министерство на образованието и науката включи специалността заварчик в листата на предпазените специалности, за които се чака дефицит от фрагменти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР